Ризик зараження паразитами зростає при вживанні м’яса, риби та зелені. Дієтолог рекомендує обережно їсти продукти, отримані з тварин, і правильно обробляти їх термічно.
Лікар-дієтолог пояснила, що найчастіше паразити зустрічаються у продуктах тваринного походження, особливо свинині. Небезпеку представляють продукти з тварин з неясним раціоном, які, крім трави, можуть харчуватися всім підряд.
Медик закликає відмовлятися від непросмажених шашликів – страва може обгоріти зовні, але бути сирою всередині. Якщо паразита ще можна розглянути неозброєним оком, його личинки занадто непомітні.
Ризиковано вживати недостатньо термічно оброблену річкову рибу. Також паразити можуть ховатися у зелені з городу, яку складно промити.
«Наприклад, зелень спочатку удобрювали гною, а потім вирішили зірвати та з’їсти. Але одна справа – помити помідори – це зробити легко, а інша справа – промити якусь петрушку чи салат. Це дуже важко, там все одно ці частинки залишатимуться», – пояснила дієтолог.
Для рятування зелені від паразитів лікар радить кілька разів замочити пряну рослинність. Також вона пропонує додати у воду трохи оцту та прополоскати в ній зелень, а потім промити під краном.
Симптомами зараження паразитами є втома та зниження гемоглобіну, ослаблення імунної системи, або її надмірне посилення у вигляді алергії.