Якщо зберігати яйця в холодильнику, їх можна вживати в їжу протягом трьох місяців з моменту розфасовки. Варити яйце довше десяти хвилин не потрібно. Цими та іншими рекомендаціями про корисний і популярний продукт харчування поділився лікар-експерт Михайло Лебедєв.
За словами Лебедєва, правила зберігання яєць встановлені ДСТУ. При температурі від 0 до 20 градусів курячі яйця можуть зберігатися 25 діб. В холодильнику при температурі від -2 до 0 градусів – протягом трьох місяців.
В магазині експерт порадив завжди звертати увагу на дату розфасовки яєць і вибирати найбільш свіжі. Але і з урахуванням того, що продукт буде зберігатися в холодильнику, в рахунок цього зберігання увійдуть ті дні, протягом яких він перебував в магазині.
Яйця з тріснутою шкаралупою зберігати в холодильнику небезпечно з точки зору поширення сальмонели, яка може жити на такій шкаралупі. Якщо, прийшовши додому, ви виявили тріснуте яйце, краще відразу зварити круто, щоб убити хвороботворні бактерії (цей спосіб, на думку експерта, для цього відмінно підходить). Однак не варто варити яйце довше десяти хвилин: при цьому відбувається виділення сірководню – токсичного газу, здатного через надмірно довге готування проникати в білок.
«Яєчню з пошкоджених яєць готувати небезпечно, оскільки сальмонела може вижити», – попередив фахівець в інтерв’ю виданню «Аргументи і факти».