Серед продуктів, які оздоровлюють печінку, медики виділяють моркву, часник, каву, зелений чай, грейпфрути, журавлину, горіхи. Фахівці відзначають: навіть якщо людина не вживає алкоголь, ризик нашкодити печінці все одно існує через вплив зовнішніх факторів.
Морква. Оранжевий коренеплід діє як антиоксидант за рахунок вмісту речовин-каротиноїдів, попередників вітаміну А. З цією метою медики рекомендують вживати варену моркву. У вареній моркві міститься фалкаринол – речовина з протипухлинною дію. Якщо при варінні щільно закрити кришку каструлі, овоч збереже в собі корисні вітаміни А, В, С, D, E, K, PP.
Грейпфрут. Антиоксидантні речовини, які містяться в них, сприяють захисту печінки від занадто великої кількості сполучної тканини, що може призвести до необоротного пошкодження органу.
Кава. Наука визнає позитивний вплив напою (без цукру) на печінку. Зокрема, є дані про те, що кава може захистити від розвитку фіброзу печінки: вживання до трьох чашок в день пов’язано з меншим рубцюванням органу.
Журавлина. Вживання ягід, а також соку журавлини покращує очисну функцію печінки. Речовини журавлини сприяють нейтралізації багатьох шкідливих компонентів, що проникають в організм.
Волоський горіх. Ці горіхи – багаті джерела жирних кислот омега-3, які можуть допомогти знизити рівень жиру в печінці.
Часник. Його вживання активує ферменти, відповідальні за детоксикацію, здійснювану печінкою в нашому організмі. Крім того, часник містить антибактеріальні речовини, які захищають орган від шкідливих організмів.
Зелений чай. Велике дослідження, що проводилося в Японії, показало: питво від п’яти до десяти чашок зеленого чаю в день покращує стан печінки з плином часу. Також є дані про те, що люди, які вживають зелений чай в меншій мірі схильні до ризику розвитку раку печінки.