Команда дослідників Американської асоціації нутриціологів встановила, що щоденне вживання чорносливу надає позитивний вплив на стан серцево-судинної системи. Результати роботи вчених були представлені на щорічних зборах асоціації Nutrition 2023.
У чоловіків тривале вживання чорносливу підвищило рівень «хорошого» холестерину, знизило окислювальний стрес та кількість біомаркера запалення – С-реактивного білка. У жінок похилого віку тривале вживання чорносливу зробило позитивний вплив на різні метаболічні показники, пов'язані з ризиком серцевих захворювань, включаючи загальний рівень холестерину, тригліцеридів і цукру в крові.
Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті в усьому світі, а фактори ризику включають високий рівень холестерину, діабет, ожиріння та вікові зміни. Однією з основних рекомендацій щодо зниження ризику виникнення серцево-судинних захворювань є вживання фруктів та овочів. У цьому плані чорнослив сприяє покращенню стану організму.
За словами вчених, результати роботи є доповненням до вже отриманих даних про вплив чорносливу на організм. Попередні роботи показали, що його щоденне вживання допомагає підтримувати здоров'я кишечника, кісток та регулювати вагу.