U-News » Фінанси » Квартири в будинках Києва, що постраждали від обстрілів і були відновлені, продають на 10-30% дорожче ринку
Всі новини

Квартири в будинках Києва, що постраждали від обстрілів і були відновлені, продають на 10-30% дорожче ринку

Власники нерухомості в будинках, у які напочатку війни, в лютому-березні 2022 року, влучали ворожі снаряди й ракети, продають свої квартири після того, як їхні будинки пройшли реновацію.

Інформатор побачив десятки відповідних оголошень на міських платформах з продажу нерухомості. Слід зазначити, що більшості власників квартир відновлення, що його пройшли будівлі, допомагає виставити житло за більш привабливою ціною, ніж у сусідніх аналогічних будинках.

Щоправда, це стосується лише бюджетного радянського житла. В ЖК бізнес-класу, що постраждав від обстрілу, ціни на житло навіть трохи нижчі за ринкові. Квартиру там наразі можна придбати за більш скромною ціною, аніж в преміальних житлових комплексах по сусідству. Вірогідно, це пов'язане з тим, що саме цей ЖК ("Червонозоряний") зажив слави після того, як відео з влучанням в нього ракети стало всесвітньовідомим. Покупець точно знає, що сталося з цією нерухомістю, в той час, як у випадку з менш відомими об'єктами про влучання можна промовчати - в жодному з оголошень дані про обстріли не зазначено.

В преміальному ЖК квартири дешевші за ринок

В сумновідомому ЖК "Червонозоряний", що розташований на просп. Лобановського, 6а і прославився на третій день війни після того, як мережею поширилося відео з "прильотом" у його верхні поверхи ракети системи "повітря - земля" (загинуло 2 людини, постраждало 6), продається одразу 6 квартир. Ціни на житло в будинку різні: від 108 тис доларів за двокімнатну (126 кв.м., ціна за квадрат 863 долари) до 180 тис доларів за трохи меншу за метражем, але з авторським ремонтом і меблями відомих європейських брендів (120 кв.м., ціна складе 1500 доларів за 1 кв.м.) Додамо, що цей ЖК позиціонують, як "бізнес-клас", відповідно ціни тут вищі, ніж в середньому на ринку: у листопаді 2023-го за даними аналітичного порталу ЛУН середня ціна 2-кімнатного житла у Солом'янському районі складає 81,5 тисяч доларів. Втім, квартири продають за цінами все ж трохи нижче ринкових для бізнес-класу: так, квартиру в ЖК "Смарагдовий" площею 100 кв.м. 2010 року побудови продають за 165 тис доларів, що складе 1,64 тис/1 кв.м.

Оболонь: дорожче на 300-400 доларів за "квадрат"

На вул. Богатирській, 20 на столичній Оболоні, куди 14 березня 2022-го влучила ракета і де загинуло 2 людини, а ще 12 отримали різні поранення, продають 2-кімнатну квартиру площею 45 кв.м. В оголошенні пишуть, що будинок пройшов капремонт з заміною всіх комунікацій, локація є "дуже привабливою", інфраструктура - чудова, а до метро 10 хвилин пішки. Ціну за житло виставили в 65 тис доларів, що складає 1,4 тис/1 кв.м. Це перевищує ринкову ціну для будинків сімдесятих років побудови (цей конкретно було зведено 1977-го року) - аналогічні квартири виставлено за середньою ціною в 990-1200 доларів за 1 кв.м.

Продають квартири у будинку на просп. Свободи, 10 на мікрорайоні Вітряні гори, де під час "прильоту" 18 березня 2022-го постраждало одразу 6 житлових будинків, дитсадок та гімназія "Либідь". Тут 1-кімнатну квартиру виставлено на продаж за 32 тис. доларів, або за ціною 1 тис/1 кв.м. Зважаючи на те, що йдеться про "хрущівку" 1963 року побудови, ціна ринкова (вона навіть трохи перевищує ринок, бо будинок було відреставровано після атаки, і він також пройшов реновацію).

Святошин: по верху ринку

Ще один будинок розташовано в Святошинському районі по вул. Котельнікова, 80. У цегляну "гостинку" 1974 року побудови влучили 15 березня 2022-го, на щастя, тоді обійшлося без постраждалих та загиблих, проте декілька квартир в будинку вигоріли вщент. Будинок також пройшов реновацію, і його мешканцям це допомагає продати нерухомість з вигодою. 1-кімнатну квартиру на 32 кв.м. на першому поверсі, без якісних ремонтних робіт виставлено на продаж за 35,5 тис доларів (1,1 тис/1 кв.м.) - вартість аналогічних "готельок" на Святошині в такому ж стані сягає 29-35 тис (800-1000 доларів за "квадрат"), тож власник продає квартиру "по верху ринку".

Орендарі полюють за "однушками"

Нагадаємо, днями столичні ріелтори розповіли, за якими квартирами зимою 2023-2024 років полюють потенційні орендарі. За їх спостереженнями, саме таке житло на ринку оренди щонайменше не втрачає в ціні навіть на тлі сезонного зниження попиту. За словами столичного ріелтора Богдана Маковецького, у другому півріччі 2023 року аномально злетів попит на однокімнатні квартири, на які припадало майже 70% запитів на ринку. В результаті ціни на оренду однокімнатних з вересня 2023 року додатково підвищились до 30% та інколи майже досягли рівня двокімнатних. Це можна пояснити тим, що українські родини, розділені мобілізацією та міграцією за кордон, зараз не потребують просторого житла.

А от що стосується найбільш елітного житла - днями Інформатор знайшов ексклюзивну пропозицію квартири-"планетарію" з величезним куполом в центрі міста за 10 млн доларів площею 1 га. Елітна двоповерхова нерухомість розташована в житловому комплексі Diamond Hill на вулиці Івана Мазепи в Печерському районі столиці.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Щастя уже на порозі: знаки Зодіаку, для яких кінець травня стане приголомшливим
25 892
На які захворювання вказує постійне покашлювання
23 564
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
20 680
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
17 622
Як виглядає розкішний триповерховий маєток Тіни Кароль
15 330
Неповнолітній син Кадирова вперше виступив на публіці, але ніхто не зрозумів, що він сказав - відео
13 010
Кардіологи назвали найбільш корисний для серця овоч
11 986
Індонезієць через 12 днів після весілля дізнався, що його дружина - чоловік
10 858
Одягнув 13 сорочок, 5 пар трусів і 6 штанів: пасажир знайшов спосіб не платити за багаж у літаку
9 119
Медики назвали продукти, які здатні очистити мозок від алкоголю
8 799
Чоловік 7 разів зірвав джекпот у лотереї: він поділився секретами успіху
8 137
Лушпиння цибулі та соснові гілки продовжать плодоношення огірків до заморозків
8 056
Онкологи розповіли, які симптоми можуть попереджати про рак підшлункової залози
7 668
Дівчина Бреда Пітта приміряла найпрактичніший ансамбль для прогулянки на вулиці
0
Онук Софії Ротару повідомив про втрату члена родини
0
8 головних правил, які рятують водіїв від штрафу в Україні
0
Як водієві самостійно перевірити якість бензину: розкрито 5 способів
0
Моторист пояснив, чому паливо з однієї АЗС витрачається швидше, ніж з іншої
0
Буде тішити пишним цвітом: як доглядати за грошовим деревом
0
Єдиний діючий спосіб взяти ситуацію в свої руки, коли все йде не так
0
Городники розповіли, коли треба підгодовувати редиску
0
Що робити, щоб пощастило на іспиті: прикмети та забобони
0
Астрологічні лідери: які знаки зодіаку домінують у світі бізнесу
0
Продукти від цукру в крові назвали потужним засобом для довголіття
0
Шуми в кишечнику: коли необхідно звертатися до лікаря?
0
Лікарі назвали способи позбутися від хропіння в домашніх умовах
0
Чому жінки найповільніше худнуть в стегнах, і що можна з цим зробити

Про те, чому при схудненні жінки найповільніше втрачають ...

Названо найнеслухняніших дітей за знаком зодіаку: з ними буде нелегко

Деякі діти відрізняються бунтарським характером і ...

Психолог розповів, до чого призводить відсутність інтимної близькості у жінок

Психолог Джеймс Коан, який представляє університет ...