На проблеми з кишечником можуть вказувати різні симптоми. При цьому, крім “класичних” ознак у вигляді здуття, болю, запору або діареї, існують і вельми незвичайні, – наприклад, такі як сильне чхання або підвищена тривожність.
Сильні вітри. Підвищене газоутворення і сильні вітри можуть бути наслідком того, що в кишечнику починає домінувати популяція патогенних, недружніх бактерій. Це виникає, коли людина їсть занадто багато цукру і штучних підсолоджувачів, наприклад, коли щодня п’є газовану воду.
Свербіж шкіри і висип. Як і у випадку з чханням, такі симптоми можуть виникати через кишку, яка протікає, що дозволяє неперетравленим частинкам їжі потрапляти в ваш кровотік, провокуючи відповідну реакцію з боку імунної системи.
Слабкі нігті. Поганий стан нігтів (як і волосся) може бути ознакою того, що організм не засвоює з раціону поживні речовини, необхідні для гарного здоров’я. При цьому можна дуже добре і правильно харчуватися, є багато корисних продуктів, – однак вони не будуть правильно розщеплюватися, і з них не будуть виділені та засвоєні цінні вітаміни, мінерали і амінокислоти.
Почуття занепокоєння і пригніченість. Коли кишковий мікробіом виходить з рівноваги, це може негативно впливати на наш психо-емоційний стан. Існує нерв, що з’єднує кишечник з головним мозком, і нервові сигнали між двома органу безперервно проходять в обох напрямках. Поганий настрій, депресивні стани, емоційна пригніченість, зневіра, а також почуття підвищеного занепокоєння і тривожності, – всі ці негативні психічні зміни можуть бути результатом бактеріального дисбалансу в кишечнику, зростання числа патогенних мікроорганізмів.
“Вживання в їжу великої кількості рослин щодня – овочів, трав і деяких фруктів – може допомогти повернути психічну рівновагу, так як волокна і пігменти в них живлять корисні бактерії в кишечнику і створюють різноманітний мікробіом. Ферментовані продукти, такі як кефір, вирощують корисні бактерії в кишечнику і теж допомагають відновлювати кишкову флору. Причин поганого настрою може бути багато – деякі з них ми цілком можемо контролювати. Підтримка кишкового мікробіома є способом такого контролю”, – стверджує дієтолог.