Курячі бульйони вважаються одними з основних перших страв.
Дехто вважає, що вони допомагають вилікувати симптоми застуди. Наприклад, у Великій Британії вважають їх справжніми ліками від грипу. А в США курячий суп почав використовуватися для лікування симптомів застуди ще в XII столітті.
Науковець Кен Альбала з Тихоокеанського університету в Каліфорнії провів дослідження і зробив висновки, що суп можна розглядати як основну страву для лікування застуди.
"Такий суп живильний, тонізуючий, легко засвоюється, має приємну для організму консистенцію, яка не перевантажує його", - каже він.
Лікарка медичних наук, клінічна дієтологиня з лікарні Пенсільванського університету Мелісса Бейлі рекомендує пити бульйони та супи як при застуді, так і після різних операцій.
"Натрій (сіль), який додають до супів, допомагає полегшити біль в горлі, адже він працює так само, як під час полоскання горла сольовим розчином. Тепла рідина полегшує біль, знімає закладеність носа та тиск в пазухах. В курячому бульйоні також містяться мінерали і вітаміни, які також прискорюють одужання", - каже лікарка.
Втім, деякі інші дослідження показали, що вживання супу під час застуди не погіршить ваш стан, але й не допоможе вилікуватися. Проте полегшення основних симптомів на певний час все ж можна отримати. Зокрема, пара тимчасово усуває закладеність носа, а рідина позитивно впливає на червоне горло. Також курячий бульйон допомагає запобігти зневодненню та розріджує слиз.