Однозначно шкідливими для здоров'я можна вважати лише трансжири, джерелом яких є фастфуд, здобна випічка та солодощі промислового виробництва, шоколадна та горіхова пасти, маргарин та продукти на його основі, бульйонні кубики.
Від вживання цього типу жирів краще відмовитись.
Натуральні жири з тварин та рослинних продуктів необхідні організму в тій чи іншій кількості. Зокрема, отримувати насичені жири тваринного походження важливо для клітинних мембран, повноцінного гормонального виробництва, засвоєння з їжі вітамінів. У свою чергу ненасичені жири омега-3 та омега-6 допомагають нормалізувати рівні інсуліну та цукру, що забезпечує профілактику діабету.
Нестача жиру в харчуванні призводить до втоми та суглобових болів. Якщо ви відчуваєте втому, щойно вставши зранку з ліжка, швидко втомлюєтеся під час роботи або у вас дуже швидко втомлюються очі, ймовірно, не вистачає корисних жирів.
Ненасичені жирні кислоти омега-3 чинять на організм протизапальну дію. Людський організм не виробляє їх самостійно, може лише одержувати з їжі. Якщо цих жирів у харчуванні недостатньо, можуть виникати або загострюватись суглобові болі, проблеми зі шкірою.
Крім того, не отримуючи достатньо жирів, організм включає компенсаторний механізм і починає заповнювати свої джерела за рахунок вуглеводів. При цьому виникає погано контрольований потяг до солодкого, борошняного, висококалорійного.
До того ж нестача жиру негативно позначається на стані волосся, провокує їхнє випадання.