З дитинства ми чуємо, що вітаміни корисні. Але набагато рідше слідом за цією сентенцією звучить продовження: корисні у помірній кількості. Китайські дослідники провели чергові дослідження в галузі дієтології, що виявили небезпеку передозування тіаміну (вітаміну В1).
Видання General Psychiatry (Gen Psych) розповіло про результати цього дослідження. Саме вчені у цьому експерименті вивчали вплив на когнітивну діяльність популярного сніданку — зернових пластівців. Вони містять високі дози тіаміну (вітамін В1): в одній порції приблизно вдвічі більше, ніж потрібно для добового споживання.
Вчені та практикуючі медики частіше говорять про проблеми дефіциту тіаміну, що веде до послаблення постачання енергії нейронів мозку. Відповідно, це погіршує ментальні здібності людини. Але виявилося, що так само негативно на діяльності мозку відбивається і передозування цієї речовини в їжі або вживанні БАДів.
Крайності сходяться. Що підтвердив експеримент за участю 3106 осіб віком від 55 років, який тривав шість років. Підсумком стало розуміння шкоди надмірного споживання тіаміну: воно призводило до помітного зниження показників когнітивної активності. Обтяжуючими факторами назвали й зайву вагу, куріння та підвищений артеріальний тиск.
Оптимальна доза споживання цього вітаміну для людей похилого віку – 0,68 міліграма на добу. Тоді як одна порція пластівців містить близько 1,2 міліграма вітаміну В1.