Кишківник містить безліч мікроорганізмів, мікробіом, який може впливати на функціонування мозку через нервову систему за допомогою нейромедіаторів. Порушення цієї осі «кишківник-мозок» може призвести до різних захворювань, у тому числі й хвороби Альцгеймера.
Щоб це довести фахівці Університету Едіт Коуен (Австралія) проаналізували генетичні дані досліджень хвороби Альцгеймера та розладів кишківника за участю понад 400 000 осіб.
Результати дослідження показали, що люди, які страждають на кишкові розлади, більше схильні до розвитку хвороби Альцгеймера. І навпаки: люди з хворобою Альцгеймера схильні до розладів кишківника. Вчені ідентифікували п’ять кишкових розладів, що провокують розвиток хвороби Альцгеймера.
Кишкові розлади, пов’язані з хворобою Альцгеймера
- Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ);
- виразкова хвороба;
- гастрит та дуоденіт;
- синдром подразненого кишківника (СПК);
- дивертикулез.
Ці захворювання вимагають особливої уваги до стана здоров’я кишківника.
Дотримуйтесь дієти, багатої на поживні речовини, та уникайте тригерів, які можуть пошкодити мікробіом (алкоголь, нікотин, жирна їжа).
Займайтеся спортом. Фізичні вправи збільшують діапазон бактерій у травному тракті, що сприяє покращенню мікробіому.
Приймайте пробіотики, вони допоможуть покращити мікробний баланс та здоров’я кишківника.
Не зловживайте антибіотиками. Вони можуть знищувати як патогенні, і корисні бактерії в кишківнику.
Не допускайте розвитку стресу. Він може негативно впливати на мікробний баланс.
Пийте достатньо води. Це допоможе підтримати рівень вологості у кишківнику, що сприяє здоровій мікробній флорі.
Обмежте споживання цукру та оброблених продуктів, оскільки це може сприяти дисбалансу мікробної флори.
Результати дослідження опубліковані у журналі Communications Biology («Біологія комунікацій»).