Розторопша з давніх-давен відома своїми корисними властивостями для печінки. Вона містить активний інгредієнт, силімарин, який є потужним антиоксидантом та має протизапальні властивості.
Він допомагає захищати клітини печінки від ушкоджень, спричинених вільними радикалами та токсинами, а також зупинити розвиток інших небезпечних захворювань.
1. Підтримує здоров’я печінки
Завдання печінки — виводити токсини з організму. Однак ці ж токсини можуть зашкодити печінку, якщо вона не захищена антиоксидантами. Деякі з них, такі як глутатіон, природним чином виробляються печінкою. Однак із віком їх рівень знижується. Розторопша допомагає підвищити вироблення глутатіону у печінці.
2. Захищає мозок, що старіє
Накопичення амілоїдних бляшок у мозку є основною причиною прогресування деменції та хвороби Альцгеймера. У міру старіння мозку природні механізми детоксикації можуть не видаляти всі накопичення амілоїдних бляшок під час сну. Згідно з деякими дослідженнями, розторопша зменшує кількість амілоїдних бляшок у мозку, що пом’якшує наслідки старіння мозку.
3. Нормалізує рівень цукру у крові
Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Diabetes Research («Журнал досліджень діабету»), силі марин знижує рівень цукру в крові. Вживання харчових добавок з розторопшею її під час їжі допомагає запобігти «стрибкам» цукру в крові, а також знизити ризик розвитку діабету.
4. Інгібує зростання пухлин
Силімарин підтримує природну імунну відповідь організму проти ракових клітин та інгібує зростання пухлини. Дослідження показали, що силімарин захищає від раку молочної залози, передміхурової залози, сечового міхура, шкіри, товстої кишки, нирок та легень.
5. Знижує ураження акне
Дослідження за участю 56 пацієнтів показало, що пероральні добавки з розторопшою допомагають знизити ураження акне на 53% лише за два місяці. Вчені пояснюють це антиоксидантними та протизапальними властивостями розторопші.
7. Перешкоджає розвитку остеопорозу у жінок
Втрата естрогенів у жінок у постменопаузі пов’язана зі збільшеним ризиком розвитку остеопорозу через зменшення щільності кісткової тканини. Силімарин, що міститься у розторопші, має естрогеноподібні властивості, включаючи підтримку здоров’я кісток. Дослідження показали, що силімарин допомагає запобігти втраті кісткової маси та зниженню ризику остеопорозу у жінок у постменопаузі.