М'які алкогольні настоянки шкодять організму сильніше за горілку, оскільки містять у собі не тільки спирт, а й велику дозу цукру.
Більше ніж горілка підвищує ризик розвитку цукрового діабету. Причина – надмірне надходження глюкози. Вона переробляється в жири, відкладається на стінки судин у вигляді бляшок, на стінки внутрішніх органів у вигляді інтерстиціального жиру та в підшкірно-жировий шар передньої черевної стінки (черевне ожиріння).
Пристрасть до настоянок та наливок, у яких алкоголь поєднується з великою кількістю цукру, негативно впливає на роботу нирок та на вироблення гормонів. Захоплення такими напоями може погіршити фертильність та сприяти безпліддю як у жінок, так і у чоловіків.
Крім того, домашні настоянки та наливки можуть містити добавки, які використовуються для надання їм аромату, кольору та посилення смакових якостей. Такі добавки (навіть натуральні) при наполяганні та взаємодії з іншими інгредієнтами цих напоїв можуть виділяти токсини, наприклад, подібною властивістю відрізняються кісточки багатьох плодів.
Так, вишня, мигдаль та абрикосові кісточки містять амігдалін, який в організмі перетворюється на найсильнішу отруту – синильну кислоту. Може наступити аритмія та смерть від зупинки серця чи від гострого панкреатиту.