Їсти буряк можна тільки при відсутності протипоказань, причому строго в помірній кількості – не більше 250 грамів. Цей коренеплід має масу корисних властивостей, але може приносити організму не тільки користь.
Розповідаючи про користь буряка, експерти, відзначили його властивість покращувати функціонування шлунково-кишкового тракту. Вона містить пектин, що пригнічує діяльність шкідливих бактерій, що виробляє обволікаючий ефект на запалену слизову оболонку травного тракту. Якщо їсти буряк кожен день, це сприяє відновленню його природної мікрофлори.
Також його корисно вживати для зниження тиску людям з гіпертоній. Речовини цього бордового овоча (харчові нітрати) викликають розширення кровоносних судин, завдяки чому відбувається поліпшення кровотоку.
Завдяки вмісту сильних антиоксидантів, бетаїну і бетаніну, буряк покращує захищеність організму від раку. Крім того, забезпечує нас залізом, магнієм, фолієвою кислотою, які потрібні нервовій, а також кровоносній системам.
Однак зі споживанням буряка пов’язана також певна шкода. Він відрізняється високим вмістом цукру і високим глікемічним індексом, здатний відразу швидко піднімати рівень цукру в крові. При цукровому діабеті і предіабеті їсти його необхідно з великою обережністю.
До того ж буряку містить багато щавлевої кислоти – це може погано подіяти на роботу серцево-судинної системи, спровокувати розлади шлунково-кишкового тракту.