Згідно з даними досліджень, одним з кращих продуктів для зменшення високого холестерину є червоний дріжджовий рис: він діє як природні «ліки», що скорочують кількість загального холестерину, ЛПНЩ «поганого» холестерину і тригліцеридів в крові.
Будучи жироподібною речовиною, холестерин не є шкідливим за своєю природою – більш того – необхідний організму для виробництва здорових клітин. Однак його високий рівень шкідливий, оскільки сприяє утворенню жирових відкладень в кровоносних судинах і артеріях, що збільшує ризик серцевих захворювань – основної причини смерті людей у всьому світі.
За даними, один з кращих продуктів для природного зниження високого холестерину є червоний дріжджовий рис – інгредієнт традиційної китайської медицини і кулінарії, одержуваний шляхом вирощування червоного рису з дріжджами, що забезпечують його ферментацію.
Дана властивість продукту вчені пов’язують зі значною кількістю монаколіну – ця речовина хімічно ідентично активному інгредієнту ловастатину, що знижує холестерин препарату. Ще в 1977 році японський вчений, професор Ендо, виявив, що штам дріжджів Monascus виробляє натуральну речовину, здатне знижувати рівень холестерину. Було встановлено: даний компонент інгібує HMG-CoA редуктазу, фермент, який важливий для виробництва холестерину в організмі. Речовина отримала назву монкаколін К.
З тих пір вчені відкрили вісім монаколіноподібних речовин, що володіють властивостями зниження концентрації холестерину в крові. Використання червоного дріжджового рису, що містить їх, дослідники вважають одним з найкращих природних способів лікування гіперхолестеринемії.
“Його вживання може бути новим терапевтичним підходом до зниження рівня холестерину у населення. Такий рис безпечний в довгостроковій перспективі – це підтверджується тим, що він тисячоліттями був основним продуктом харчування в азіатських країнах. Але ми нагадуємо: перш ніж переходити на нові продукти або добавки з метою знизити підвищений холестерин завжди важливо консультуватися з терапевтом”, – резюмували науковці.