U-News » Суспільство » Де зараз гурт "Ґринджоли", який представляв Україну на "Євробаченні" з гімном революції
Всі новини

Де зараз гурт "Ґринджоли", який представляв Україну на "Євробаченні" з гімном революції

Український музичний гурт з Івано-Франківщини "Ґринджоли" найбільше відомий шанувальникам за піснею "Разом нас багато, нас не подолати", яка стала гаслом Помаранчевої революції.

З цією ж композицією колектив брав участь у "Євробаченні-2005", де зайняв 19 місце. Що сьогодні відомо про його учасників та чому він зник зі сцени, повідомляє Апостроф.

"Ґринджоли" були створені у 1997 році і вони стали своєрідним продовженням гурту "Нема Марлі", до складу якого тоді входили Роман Костюк і фронтмен гурту Роман Калин. Після заснування "Ґринджол"до них доєднався також і Олександр Уніцький, який грав на клавішних та саксофоні.

До слова, назва колективу походить від західноукраїнського "ґринджоли" - дерев'яні сани, і це слово фонетично ідентичне англійському словосполученню green jolly ("зелений веселий" або "зелені веселі").

В листопаді 2004-го, після першого ж революційного мітингу в рідному Івано-Франківську, обидва Романи загорілися ідеєю створити композицію, яка б стала натхненням для мітингувальників. Вже через чотири години була написана пісня "Разом нас багато", яку вони одразу ж заспівали на місцевому майдані в рідному місті. Хтось із присутніх виклав відео в інтернет, і вже наступного дня цю пісню виконували у столиці.

Таким чином "Разом нас багато" стала гімном Помаранчевої революції, а на той момент ще маловідомий гурт "Ґринджоли" в одину мить отримав шалену популярність. Того ж року відбувся запис цього синглу з однойменною назвою.

"Пам’ятаємо тогочасні події в Україні – "Помаранчева революція". До того часу я не цікавився політикою взагалі. А потрапивши на радіо я відчув цю атмосферу, хвилю обурення, перейнявся цим і так народилася пісня "Разом нас багато", яку я написав за чотири години. Тоді ця пісня вистрілила і для нас це було несподіванкою, оскільки ми вже поклали хрест на власній музиці. Ми почали більше займатися продакшеном, адже це було нам цікаво і приносило дохід", - коментував Калин створення пісні, яка стала гімном революції.

Наступного року учасники перемагають в Національному відборі на "Євробачення" та представляють нашу країну на конкурсі, який тоді проходив у Києві після гучної перемоги Руслани. Вони виконали адаптований варіант пісні "Разом нас багато" і посіли 19 місце. Костюми для учасників підготувала дизайнерка Лілія Пустовіт, а постановкою номеру займався хореограф Костянтин Томільченк, який також був танцюристом в цій постановці.

Після "Євробачення" з "Ґринджолами" підписав контракт лейбл Ukrainian Records, засновником якого є Андрій Духовський, і до кінця року колектив презентував перший альбом "Хай буде так", який складався з 16 композицій. Згодом музиканти відправилися в український тур, а також виступили за кордоном, зокрема приїжджали до Ватикану.

В березні 2006 Роман Калин балотувався до Івано-Франківської обласної ради від партії Пора, проте депутатом не став, оскільки партія не перетнула бар'єр в 3%.

2008-го гурт випустив новий альбом, а наступного року практично припинив свою концертну діяльність. З 2010-го року "Ґринджоли" фактично існують в особі Романа Калина, який час від часу виконує пісні колективу, а також записує нові композиції. Сам Калин говорив, що розпад колективу стався поступово:

"Хтось поїхав за кордон, хтось просто грав в гурті за гроші. З основних засновників були тільки я та Роман Костюк. Ми грали найдовше разом і в один момент зрозуміли, що треба перестати боротись з вітряками, і почали займатись виробництвом музики для інших, для тих, у кого немає такого політичного бекграунду. Ми далі спілкуємось з Романом, у нього своя студія звукозапису, але разом вже не граємо", - казав Роман у інтерв'ю виданню "КП".

Калин ділився, що міг би зібрати гурт знову, але наразі зосереджений на розвитку власної творчості та продюсуванні. Проте артист не відкидає, що колись таки може повернутися на сцену:

"Ще не знаю. Час покаже. Я маю дуже багато проєктів, просто так все кинути і почати займатись собою я не можу. Я відповідальний музичний продюсер. Людей не можна підводити. Сьогодні багато людей мені каже про повернення, але я для себе ще не вирішив, що робити далі".

Наразі основний вид діяльності Романа Калина – саундпродюсування: "Єдиний вид мого улюбленого заробітку. Це те, що вмію робити, і роблю це з насолодою. Більше ніякого виду діяльності не проводжу. Проводжу на студії по 14 годин в день. Окрім неділі. Це створення пісень, це записи голосів та інструментів, зведення пісень, їхній мастеринг. Це все займає купу часу, і займатись ще чимось я просто не встигаю і не хочу".

Чоловік займається створенням музики для Сергія Лазановського, гуртів 7TEEN'S, "ФЛІТ", співачок ТAYNA, RINA, RYANA, ROMA TUZ, KRIS. Також він робив аранжування багатьом авторам – співаку Сергію Юрченку, бенду "Карма Ламара", співпрацював з Катериною Бужинською, Іво Бобулом, Степаном Гігою та іншими.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Не "Пасха" і не "куліч": як правильно говорити українською
41 944
Таємне батьківство Андрія Данилка: як звуть двох синів співака, хто їх народив і де хлопчики живуть зараз
35 655
Багатодітна сім’я: кохана Святослава Вакарчука та матір його спадкоємців показала третю дитину – це дівчинка
21 635
Іван Попович пояснив, чому Микола Гнатюк став монахом
18 365
Названий по-справжньому шкідливий продукт при високому холестерині
17 307
Лікарі назвали ознаки, які вкажуть на необхідність очистити печінку
17 100
Пасажирка розважила людей у ​​метро танцем на жердині
16 574
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
16 302
У білих батьків народилося темношкіре немовля: як це пояснила жінка і що каже наука
15 476
Злодій під час пограбування випав із вентиляційної шахти та "загубив" труси зі штанами – фото
14 668
“Ляп на сцені”: відома українська ведуча впала зі стільця під час виступу
11 732
Син-ухилянт Софії Ротару після невдалої втечі за кордон мешкає з нею під Києвом - фото зіркового маєтку
11 128
Медики назвали найпотужніший природний антибіотик
10 020
Експерти розповіли про корисну альтернативу продуктам, які підвищують холестерин
1
Улюблений багатьма овоч виявився ефективним захистом від раку
1
У ПЦУ розповіли, коли можна буде освятити паски в Лаврі
0
Дачники розповіли особливості підживлення цибулі, щоб не втратити врожай
0
Найнадійніші моделі бренду Geely на вторинному ринку
0
У Китаї продемонстрували свій аналог гіперзвукової ракети “Кинджал”
0
США ухвалили оборонний бюджет, націлений на протидію агресорам - деталі
0
Дешевше тільки пішки: у Китаї показали бюджетний електрокар за ціною вживаного Ланоса
0
Чому жовтіють кінчики цибулі й часнику: дієві поради
0
Як побороти колорадського жука за допомогою чистотілу: дієві методи
0
Про небезпеку домішок у водопровідній воді попередив експерт
0
Дієтологи перерахували продукти, які прискорюють старіння організму
0
Лікарі розповіли, чим небезпечний дефіцит білка
0
Перевірили можливості iPhone 13 у 2024 році! Все ще найкращий «яблучний» смартфон Apple

Хоча з моменту виходу iPhone 13 минуло вже кілька років, ...

Господині розповіли про особливості холодного способу засолювання сала

Солоне сало мусить бути м’яким, щоб тануло в роті. А таким ...

Буде дуже красиво: 5 незвичайних способів пофарбувати яйця до Великодня

Вже зовсім скоро ми будемо переривати Інтернет у пошуках ...