U-News » Суспільство » Де зараз гурт "Ґринджоли", який представляв Україну на "Євробаченні" з гімном революції
Всі новини

Де зараз гурт "Ґринджоли", який представляв Україну на "Євробаченні" з гімном революції

Український музичний гурт з Івано-Франківщини "Ґринджоли" найбільше відомий шанувальникам за піснею "Разом нас багато, нас не подолати", яка стала гаслом Помаранчевої революції.

З цією ж композицією колектив брав участь у "Євробаченні-2005", де зайняв 19 місце. Що сьогодні відомо про його учасників та чому він зник зі сцени, повідомляє Апостроф.

"Ґринджоли" були створені у 1997 році і вони стали своєрідним продовженням гурту "Нема Марлі", до складу якого тоді входили Роман Костюк і фронтмен гурту Роман Калин. Після заснування "Ґринджол"до них доєднався також і Олександр Уніцький, який грав на клавішних та саксофоні.

До слова, назва колективу походить від західноукраїнського "ґринджоли" - дерев'яні сани, і це слово фонетично ідентичне англійському словосполученню green jolly ("зелений веселий" або "зелені веселі").

В листопаді 2004-го, після першого ж революційного мітингу в рідному Івано-Франківську, обидва Романи загорілися ідеєю створити композицію, яка б стала натхненням для мітингувальників. Вже через чотири години була написана пісня "Разом нас багато", яку вони одразу ж заспівали на місцевому майдані в рідному місті. Хтось із присутніх виклав відео в інтернет, і вже наступного дня цю пісню виконували у столиці.

Таким чином "Разом нас багато" стала гімном Помаранчевої революції, а на той момент ще маловідомий гурт "Ґринджоли" в одину мить отримав шалену популярність. Того ж року відбувся запис цього синглу з однойменною назвою.

"Пам’ятаємо тогочасні події в Україні – "Помаранчева революція". До того часу я не цікавився політикою взагалі. А потрапивши на радіо я відчув цю атмосферу, хвилю обурення, перейнявся цим і так народилася пісня "Разом нас багато", яку я написав за чотири години. Тоді ця пісня вистрілила і для нас це було несподіванкою, оскільки ми вже поклали хрест на власній музиці. Ми почали більше займатися продакшеном, адже це було нам цікаво і приносило дохід", - коментував Калин створення пісні, яка стала гімном революції.

Наступного року учасники перемагають в Національному відборі на "Євробачення" та представляють нашу країну на конкурсі, який тоді проходив у Києві після гучної перемоги Руслани. Вони виконали адаптований варіант пісні "Разом нас багато" і посіли 19 місце. Костюми для учасників підготувала дизайнерка Лілія Пустовіт, а постановкою номеру займався хореограф Костянтин Томільченк, який також був танцюристом в цій постановці.

Після "Євробачення" з "Ґринджолами" підписав контракт лейбл Ukrainian Records, засновником якого є Андрій Духовський, і до кінця року колектив презентував перший альбом "Хай буде так", який складався з 16 композицій. Згодом музиканти відправилися в український тур, а також виступили за кордоном, зокрема приїжджали до Ватикану.

В березні 2006 Роман Калин балотувався до Івано-Франківської обласної ради від партії Пора, проте депутатом не став, оскільки партія не перетнула бар'єр в 3%.

2008-го гурт випустив новий альбом, а наступного року практично припинив свою концертну діяльність. З 2010-го року "Ґринджоли" фактично існують в особі Романа Калина, який час від часу виконує пісні колективу, а також записує нові композиції. Сам Калин говорив, що розпад колективу стався поступово:

"Хтось поїхав за кордон, хтось просто грав в гурті за гроші. З основних засновників були тільки я та Роман Костюк. Ми грали найдовше разом і в один момент зрозуміли, що треба перестати боротись з вітряками, і почали займатись виробництвом музики для інших, для тих, у кого немає такого політичного бекграунду. Ми далі спілкуємось з Романом, у нього своя студія звукозапису, але разом вже не граємо", - казав Роман у інтерв'ю виданню "КП".

Калин ділився, що міг би зібрати гурт знову, але наразі зосереджений на розвитку власної творчості та продюсуванні. Проте артист не відкидає, що колись таки може повернутися на сцену:

"Ще не знаю. Час покаже. Я маю дуже багато проєктів, просто так все кинути і почати займатись собою я не можу. Я відповідальний музичний продюсер. Людей не можна підводити. Сьогодні багато людей мені каже про повернення, але я для себе ще не вирішив, що робити далі".

Наразі основний вид діяльності Романа Калина – саундпродюсування: "Єдиний вид мого улюбленого заробітку. Це те, що вмію робити, і роблю це з насолодою. Більше ніякого виду діяльності не проводжу. Проводжу на студії по 14 годин в день. Окрім неділі. Це створення пісень, це записи голосів та інструментів, зведення пісень, їхній мастеринг. Це все займає купу часу, і займатись ще чимось я просто не встигаю і не хочу".

Чоловік займається створенням музики для Сергія Лазановського, гуртів 7TEEN'S, "ФЛІТ", співачок ТAYNA, RINA, RYANA, ROMA TUZ, KRIS. Також він робив аранжування багатьом авторам – співаку Сергію Юрченку, бенду "Карма Ламара", співпрацював з Катериною Бужинською, Іво Бобулом, Степаном Гігою та іншими.

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
Стало відомо, які продукти різко підвищують рівень цукру в крові
33 252
Медики назвали відмінність пияцтва від алкоголізму
19 215
У Держдумі РФ звинуватили «Чебурашку» у руйнуванні російських цінностей
13 316
Набридло чекати: хлопець розчистив виїзд з парковки за допомогою екскаватора
12 775
Аварія в океані. Вчені вперше зняли зіткнення човна і рідкісної гігантської акули
12 555
Гімнаст протестував "ліжко від занять сексом" на Олімпіаді: що з'ясувалося
10 871
Фанат тату забив майже все тіло чорнилами та приголомшив, який вигляд мав до перевтілення
10 680
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
10 149
"Ходжу в супермаркет з паспортом": 48-річна жінка стверджує, що припинила старішати
9 637
В Україні введуть обмеження для водіїв пенсійного віку: що зміниться
9 545
Конфуз: Порошенко покликав боротися з Московською церквою покійного Майкла Джексона
8 675
Позбавити прав можуть будь-кого: в Україні почали карати водіїв за чужі порушення
8 109
Серцевий напад: непомітна ознака в роті, яка попереджає, що ви в групі ризику
7 693
Як правильно обрізати листя петрушки, щоб росла до пізньої осені
0
Названо три групи продуктів, які наповнюють кишківник руйнівними токсинами
0
5 найбільших шкідників картоплі: як з ними боротися
0
Названо бюджет Олімпійських ігор-2024 у Парижі
0
Інсульт може виявлятися неочевидними ознаками
0
ЗСУ дурять росіян: як українські макети змушують ворога марнувати дорогі ракети
0
Гороскоп на 27 липня для всіх знаків зодіаку: день успішної розумової праці
0
Тіна Кароль чесно сказала, чи робила пластичні операції
0
Надія Мейхер уперше за тривалий час вийшла на зв'язок: де та чим займається зараз артистка
0
Якими автомобілями найбільше задоволені їх власники - дослідження
0
Топ-5 класних авто до 4000 доларів, які можна знайти на українському авторинку
0
Популярна в Україні марка випустила бюджетний позашляховик з величезним запасом ходу (фото)
0
Навіщо на спідометрах сучасних авто нанесені червоні позначки: про цю важливу функцію мало хто знає
0
Цей симптом на обличчі свідчить про високий тиск: що відомо

  Гіпертонія, або підвищений артеріальний тиск, це стан, ...

Чи можна харчуватися лише один раз на день? Вчені дали відповідь

  Сучасний ритм життя часто призводить до того, що людина ...

Як знизити кров'яний тиск за три місяці: вчені назвали п'ять важливих звичок

Велике значення для здорового серця мають фізичні ...