Пиття цього чаю протягом шести тижнів сприяє зниженню підвищеного рівня “поганого” ЛПНЩ-холестерину, який відкладається на внутрішніх стінках артерій, погіршує кровотік і підвищує ризики серцевого нападу. Йдеться про такий напій, як ройбуш.
Закликаючи до скорочення холестерину, лікарі мають на увазі саме його “поганий” варіант ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності). Його підвищений рівень означає, що в крові сконцентровано занадто багато жирної речовини, яке, прилипаючи зсередини до стінок артерій, робить їх твердими, позбавляє еластичності і здатності розширюватися, погіршує їх здатність проводити потрібні обсяги крові до серця.
За словами експертів, існують продукти і напої, які допомагають домогтися такого ефекту. Один з них – чай ройбуш, також відомий як червоний чай, виготовлений з листя чагарнику, вирощуваного на західному узбережжі Південної Африки.
На відміну від «класичних» чаїв, зеленого і чорного, ройбуш не містить кофеїну. При цьому містить на 50 відсотків більше антиоксидантів, ніж зелений чай – поліфенолів, флавонолів, аспалатину, кверцетину. Експерти NHS констатують, що його пиття активізує жировий метаболізм і здатне знизити підвищений холестерин в артеріях за шість тижнів.
Медики додали, що вживання напою також може надавати благотворний вплив на кров’яний тиск шляхом інгібування ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ), що викликає звуження кровоносних судин, тим самим підвищуючи його. У дослідженні за участю 17 осіб прийом чаю ройбуш пригнічував активність АПФ через 30-60 хвилин після пиття.
До того ж лікарі рекомендують контролювати споживання їжі, що містить насичені жири (м’ясо, вершкове масло, вершки, сири і т.п.), вживати більше овочів і продуктів, багатих омега-3 жирними поліненасиченими кислотами, а також багато рухатися і займатися спортом – все це в комплексі особливо ефективно знижує загрожує хворобами серця високий рівень шкідливого холестерину.