Дієту і діабет щільно пов'язують безліч процесів, що відбуваються в нашому тілі. Однак тепер на горизонті з'явився третій смертельно небезпечний гравець, заявляють учені.
Вчені розкрили новий механізм, за допомогою якого дієта і метаболічне здоров'я можуть впливати на ризик розвитку раку. У центрі уваги дослідників було питання про те, як коливання метаболізму глюкози можуть сприяти небезпечному і стрімкому зростанню раку, періодично вимикаючи найважливіший ген, що пригнічує пухлини, відомий як BRCA2, пише ScienceAlert, інформує Фокус.
Використовуючи мишачі моделі, людські тканини і органели молочної залози, створені в лабораторіях, вчені із Сінгапуру і Великої Британії, серед яких був директор Сінгапурського наукового інституту раку, Ашок Венкітараман, помітили, що підвищений рівень побічного продукту метаболізму цукру під назвою метилгліоксаль (MGO) може порушувати роботу ключового білка BRCA2. Він життєво важливий для відновлення ДНК і підтримки цілісності клітин, щоб запобігти раку. Однак в умовах, коли рівень MGO аномально високий, наприклад, за діабету, його накопичення може призвести до тимчасового порушення здатності BRCA2 пригнічувати пухлини.
Це відкриття ставить під сумнів теорію "двох ударів", яка тривалий час існувала в генетиці раку, згідно з якою для виникнення раку необхідно, щоб обидві копії гена стримування пухлини були незворотно пошкоджені. Отримані дані свідчать про те, що навіть тимчасові порушення в роботі таких генів, спричинені побічними продуктами метаболізму, можуть зробити істотний і стрімкий внесок у розвиток раку.
Вплив MGO на BRCA2 спостерігався в різних експериментальних умовах, включно зі зразками тканин пацієнтів із раком молочної залози та підшлункової залози. Навіть неракові клітини демонстрували сприйнятливість до MGO-індукованих мутацій, що підкреслює його потенційну роль у виникненні раку в абсолютно здорових тканинах.
Це дослідження може стати поворотним моментом, завдяки якому регулювання метаболічних процесів і контроль над харчуванням можуть стати новими інструментами в зниженні ризику розвитку раку. Необхідні подальші дослідження, щоб з'ясувати, як вибір раціону харчування і метаболічне здоров'я взаємодіють з генетичними чинниками, що впливають на розвиток раку, кажуть автори. Це може призвести до розроблення нових профілактичних стратегій або методів раннього виявлення, заснованих на простих аналізах крові на такі маркери, як-от HbA1C, який відображає рівень MGO.
Ці висновки мають величезне значення, оскільки вже дали змогу вченим припустити, що дотримання здорової дієти та управління такими захворюваннями, як діабет, не тільки вкрай важливі для загального стану здоров'я, а й сприяють зниженню ризику розвитку найнебезпечніших захворювань за допомогою механізмів генетичного захисту.