Ароматні спеції допомагають у багатьох випадках: рятують невдалу страву, надають особливий смак фірмовому рецепту та прикрашають найпростішу їжу. Більше того, вони позитивно впливають на здоров'я.
ІМБИР
Ця пряність містить багато біологічно активних сполук, включаючи гінгероли, шогаоли і парадоли, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості. Споживання імбиру допомагає регулювати рівень цукру в крові, артеріальний тиск та сприяє контролю ваги.
Спробуйте додавати цю спецію до свого раціону, настругавши корінь у гарячу воду для приготування чаю або додавши свіжий або подрібнений імбир у улюблені рецепти, наприклад, смузі, заправки для салатів та вівсянки.
ОРЕГАНО
Орегано містить рослинні сполуки, такі як тимол і карвакрол, які мають потужні антиоксидантні властивості. Ця пряність використовується в традиційній медицині для лікування розладів травлення, кашлю, діареї та бронхіту.
ШАФРАН
Ця спеція має трохи гіркуватий смак і широко використовується в індійській та середземноморській кухні. Шафран є природним засобом для лікування депресії, тривоги, хвороб серця та діабету 2 типу. Він також підвищує рівень серотоніну, що покращує настрій.
КОРИЦЯ
Одна з найпопулярніших спецій. Її часто додають до різних видів випічки: печінковий пиріг і солодкий хліб.
Ця пряність містить корисні для здоров'я сполуки, такі як кумарин, корична кислота та евгенол, які мають потужні антиоксидантні та протизапальні властивості, що позитивно впливають на рівень цукру в крові та артеріальний тиск.
КАРДАМОН
Кардамон часто називають "королем прянощів" і він має антиоксидантні, протизапальні та антидіабетичні властивості. Також сприяє зниженню рівня цукру в крові та покращенню здоров'я печінки.
РОЗМАРИН
Спеція містить розмаринову кислоту, фенольні сполуки, які є потужними антиоксидантами, протизапальними, противірусними, антибактеріальними, седативними засобами.
КУРКУМА
Вона має потужні протизапальні, антиоксидантні та протиракові властивості. Ця пряність допомагає запобігти захворюванням, таким як остеоартрит і діабет 2 типу. Дослідження показали, що вживання страв із куркумою сприяє покращенню когнітивних функцій.
МУСКАТНИЙ ГОРІХ
Мускатний горіх чудово поєднується із солодкими напоями та десертами. Він містить антиоксиданти, такі як терпени та фенольні сполуки, а також міристицин, який має протизапальні, антиоксидантні, протиракові та антимікробні властивості.
ШАВЛІЯ
Шавлія має безліч застосувань у кулінарії та медицині. Він може покращити когнітивні функції та допомогти підвищити настрій, увагу, пам'ять.