Ці спеції зменшують запалення та окислювальний стрес, таким чином підтримуючи когнітивне здоров’я
Здоров’я мозку – найважливіша складова нашого загального самопочуття. Є різні способи поліпшення розумової діяльності – від ранкового розгадування головоломки судоку до дієти, багатої на корисні жири. Але виявляється, що навіть звичайні спеції можуть відігравати важливу роль у зміцненні когнітивної функції.
Доктор Брендон Кроуфорд, невролог, що спеціалізується на здоров’ї та відновленні мозку, розповів порталу SheFinds, як впливають деякі найпоширеніші спеції, як-от кориця, куркума, імбир і чорний перець, на здоров’я мозку.
1. Куркума
Доктор Кроуфорд підкреслює користь куркуми завдяки її активній сполуці – куркуміну, яка відома своїми протизапальними та антиоксидантними властивостями. Куркумін може допомогти зменшити запалення та окислювальне ушкодження в мозку – фактори, часто пов’язані з такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера. Він також підвищує рівень гормону мозку BDNF, який збільшує ріст нових нейронів і бореться з різними дегенеративними процесами в мозку, пояснює доктор Кроуфорд.
2. Імбир
Відомий своїми потужними протизапальними властивостями, імбир може допомогти поліпшити когнітивні функції завдяки зменшенню запалення й окисного стресу, каже Кроуфорд. Він також сприяє балансу нейротрансмітерів, що дуже важливо для концентрації уваги та когнітивних здібностей.
3. Кориця
Кориця – це потужне джерело антиоксидантів, необхідних для захисту нейронних структур від окислювального стресу. Вона також може регулювати рівень цукру в крові, що вкрай важливо для підтримання когнітивних функцій і профілактики нейродегенеративних захворювань, зазначає невролог.
4. Чорний перець
Ці прянощі приносять значну користь у сфері здоров’я мозку, особливо в парі з куркумою. Піперин, активна сполука в чорному перці, може посилювати засвоєння куркуміну (з куркуми) на 2000%, стверджує доктор Кроуфорд. Це не тільки підсилює користь куркуміну для мозку, а й допомагає поліпшити травлення і засвоєння поживних речовин, побічно підтримуючи когнітивне здоров’я, каже він.
Раніше вчені розповіли про вплив шоколаду на здоров’я мозку. Так, деякі дослідження показали, що флаваноли в какао повертають назад вікове погіршення пам’яті, а також призводить до поліпшення когнітивних здібностей при виконанні деяких складних завдань. Однак учені радять зважати на те, що під час виробництва шоколаду може зменшуватися кількість флаванолів, що містяться в какао. Крім того, було доведено, що обсмажування знижує вміст флаванолів та антиоксидантний потенціал какао-бобів.