Високий кров’яний тиск-поширене захворювання, що підвищує ризик серцевого нападу або інсульту. Зниження артеріального тиску можна домогтися за рахунок різноманітних змін способу життя.
Поряд з регулярними вправами, обмеженням вживання алкоголю і відмовою від куріння, дієта є важливим засобом контролю рівня цукру в крові. Деякі продукти були досліджені на предмет їх здатності знижувати кров’яний тиск.
Амарант – це псевдозлакова рослина, що означає рослину без трави, яку можна приготувати так само, як зернові культури.
Білки, виявлені в Амаранті, сильно відрізняються від білків пшениці, проса або рису, а деякі з них мають антигіпертензивні властивості. Деякі білки, що містяться в зернах амаранту, інгібують фермент, що перетворює ангіотензин, який виробляє гормон, що звужує кровоносні судини і підвищує кров’яний тиск.
Ці експерименти в основному проводилися в лабораторних умовах або в дослідженнях на тваринах. Дослідження, проведені на щурах, показали, що дієта, багата амарантом, призводить до зниження рівня холестерину.
Наприкінці 28-денної дієти артеріальний тиск був на 18 відсотків нижчим, а рівень холестерину – на 16 відсотків. Холестерин-це форма жиру, розчинного в крові. Він може прилипати до стінок кровоносних судин, утворюючи бляшки, що звужують артерію і підвищують кров’яний тиск.
Амаранти відносяться до групи цільнозернових продуктів, які пов’язані з іншими перевагами для здоров’я. Дієта, багата цільнозерновими, фруктами, овочами і нежирними молочними продуктами, ефективна в запобіганні розвитку високого тиску. Ця дієта також була пов’язана зі зниженням ризику діабету 2 типу.
Діабет другого типу є частим супутнім захворюванням гіпертонії, при цьому обидва фактори мають загальні фактори ризику, такі як надмірна вага.