Згідно з принципом побудови «тарілки здорового харчування» овочі та зелень мають становити не менше половини порції їжі як продукти, що водночас насичують завдяки вмісту клітковини, не провокують різкий стрибок рівня цукру в крові та забезпечують організм великою кількістю корисних речовин.
Читай далі про 7 видів зелені, які обов’язково слід додати до свого раціону, щоб завжди бути здоровою та повною сил. У сезон ти можеш знайти велике різноманіття зелені на ринках, а деякі трави цілий рік доступні в пакетованому чи замороженому вигляді. Водночас трендовим, екологічним і зручним способом завжди мати свіжу зелень на столі є вирощування мікрогріну вдома.
1. ШПИНАТ
Усім знайома зелень, що чудово смакує у свіжому вигляді, а завдяки тому, що шпинат зберігає корисні властивості навіть після термічної обробки, він чудово підходить для приготування будь-яких страв включно з випічкою (наприклад, панкейки чи мафіни із цільнозернового борошна та шпинату сподобаються і дорослим, і малюкам, а шпинатний кіш уже став класикою). Шпинат має м’який ненав’язливий смак, а завдяки тому, що його легко можна знайти в крамницях у вигляді пакетів з митою зеленню, його зручно завжди мати під рукою і їсти ледь не як healthy снек. Шпинат багатий на антиоксидантні вітаміни А, С та Е. Він є природним джерелом заліза та сприяє виробленню гемоглобіну. Фолієва кислота у складі шпинату дуже важлива на етапі планування вагітності й виношування плода, а лютеїн зміцнює зір та перешкоджає розвитку дистрофії сітківки.Також шпинат насичує організм калієм, магнієм, вітамінами групи B та іншими корисними мікроелементами.
2. БАЗИЛІК
Базилік має яскравий свіжий смак, який ідеально поєднується з м’ясом, пастою і багатьма іншими продуктами. Базилік не лише прекрасно смакує в салатах і лимонадах — він є надзвичайно корисним завдяки високому вмісту вітамінів А, С та К. Флавоноїди й антиоксиданти у складі рослини захищають організм від оксидативного стресу та борються із запальними процесами. Базилік зміцнює імунітет та допомагає швидше подолати застудні захворювання. Він є природним джерелом заліза, кальцію, марганцю та фолієвої кислоти — ще один аргумент на користь того, щоб частіше готувати домашній соус песто.
3. ПЕТРУШКА
Проста і звична зелень, яка є справжнім вітамінним коктейлем: вміст антиоксидантного вітаміну С в ній у 4 рази вищий, ніж у лимоні, що робить петрушку незамінною для імунітету. До складу рослини входять бета-каротин, вітаміни А, Е та групи В, фолієва кислота, інулін, флавоноїди, а також такі мінерали, як селен, фтор, залізо, кремній, цинк, калій, фосфор, магній, кальцій. Регулярне вживання петрушки допомагає нормалізувати високий кров’яний тиск, зберегти гостроту зору і налагодити функціонування ШКТ та репродуктивної системи.
4. ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ
Соковита зелень з пікантним та яскравим смаком, що прикрашає собою будь-яку м’ясну страву чи салат. Вітаміни А і С у складі рослини захищають організм від оксидативного стресу та підвищують імунітет. Високий вміст калію в зеленій цибулі позитивно впливає на роботу центральної нервової системи та сприяє забезпеченню мозку киснем. Окрім цього, калій допомагає усувати набряки та виводить токсини.
5. КІНЗА
Ароматна зелень багата на вітамін К, який допомагає шкірі швидше відновлюватися та усуває запальні процеси. Антиоксидантні вітаміни А та С у складі рослини подовжують молодість організму, а кальцій зміцнює кістки. Кінза нормалізує травлення, знижує рівень цукру в крові та забезпечує детокс-ефект, допомагаючи тобі почуватися легко й комфортно.
6. КРІП
Духмяний кріп, без якого неможливо уявити страви української кухні, є джерелом вітаміну Р, важливого для зміцнення стінок судин та капілярів. Флавоноїди у складі кропу запобігають розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту, вітамін С підвищує імунітет, а дубильні речовини забезпечують протизапальний і антибактеріальний ефект.
7. КРЕС-САЛАТ
Крес-салат, який має пряний і свіжий смак з легкою гіркуватістю, насичує організм вітамінами А, С та Е, а також рибофлавіном, залізом, марганцем, магнієм, фосфором, калієм та кальцієм. Рослина допомагає зберігати гостроту розуму, поліпшує травлення й підвищує імунітет. Крес-салат сприяє зміцненню кісток, а також запобігає розвитку онкологічних захворювань.