U-News » Суспільство » Чи будуть мобілізовувати чоловіків до 25 років: подробиці нового законопроєкту Верховної Ради 
Всі новини

Чи будуть мобілізовувати чоловіків до 25 років: подробиці нового законопроєкту Верховної Ради 

Юнаків без військового досвіду, які раніше були визнані обмежено придатними за станом здоров'я і яким ще не виповнилося 25 років, можуть мобілізувати до війська. Юристи пояснили: попри те, що мобілізаційний вік настає від 25-ти, такі випадки стаються через колізію в законодавстві.

Адже після змін процесу мобілізації та ліквідації категорії "обмежено придатний" до військової служби –люди перейшли зі статусу призовників у статус військовозобов'язаних. Щоб унормувати цей процес, потрібні зміни. Чи вони будуть – журналістка "5 каналу" Лідія Середюк дізнавалася. 

Мобілізувати чоловіків до 25-ти років – можуть. Один із показових випадків – історія сина Ніни Троненко, якою жінка поділилася в соцмережах. За її словами, на вокзалі в Ужгороді працівники ТЦК перевірили документи 22-річного хлопця та видали йому повістку. Після проходження ВЛК його визнали придатним до служби у війську.

"Валентин непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний. Має невиліковну хворобу, яка наразі в стані ремісії. Висновків ВЛК йому не надали, він їх в очі не бачив. Лікар сказала, що раз стан ремісії, то він придатний", – розповіла мати військовослужбовця Ніна Троненко.

У Раді зареєстрували законопроєкт про продовження строку оновлення військово-облікових данихЦе спричинило суспільний резонанс і вже наступного дня в Закарпатському ТЦК запевнили, що діяли у межах закону і пояснили, чому мобілізували цього юнака.

"Особи, яким не виповнилося 25 років та які є військовозобов'язаними, після уточнення військово-облікових даних і проходження медичного огляду підлягають призову та можуть бути призваними на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Громадянин належав до категорії військовозобов'язаних, тож підлягав призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період", – зазначив Закарпатський ОТЦК та СП.

Мобілізації до війська підлягають чоловіки від 25-ти років, згідно з законом, який у квітні цього року підписав президент. Утім, до настання цього віку юнак все одно може бути призваним до війська, якщо належить до однієї із цих категорій чоловіків, які під час навчання у виші проходили військову кафедру та на цей момент не продовжують навчання у магістратурі.

Забрати до війська можуть тих, хто відслужив строкову службу. Військовозобов'язаними можуть бути визнані раніше "обмежено придатними", яких при повторному проходженні ВЛК  визнають придатними до військової служби. 

"Та категорія чоловіків, які отримали військовий квиток на руки через певні обмеження, зараз вони проходять через трансформацію, тобто повторну верифікацію тих захворювань. І в разі, якщо ці вади не підтверджуються, вони можуть стати тією категорією, які призиваються в рамках мобілізаційної кампанії", – розповів військовий експерт, речник генерального штабу ЗСУ (2014-2017) Владислав Селезньов.

Військово-лікарську комісію ці чоловіки зобов'язані пройти впродовж 9-ти місяців після набуття чинності закону про соціальні гарантії військових. Цей термін спливає 4 лютого.

Це правило стосується чоловіків від 25-ти років та тих, кому 25 ще не виповнилося. Щодо мобілізації молодших у суспільства виникло найбільше запитань. А все тому, що через зміни до законодавства про мобілізацію виникла колізія: люди зі статусом "непридатний у мирний час, але обмежено придатний у воєнний" потрапили в категорію військовозобов'язаних. Навіть ті, які не проходили військову службу чи військову кафедру. Натомість визнані придатними до військової служби до 25-ти мобілізації не підлягають.

"Саме в 16 років, коли чоловік вперше стає на військовий облік, він обов'язково проходить військово-лікарську комісію. І саме якщо первинно військово-лікарська комісія визнає первинно за станом здоров'я. Якщо чоловік у нас має деякі проблеми по стану здоров'я, комісія визнає його обмежено придатним. Якщо ми звертаємось до законодавства і порядку видачі військово-облікових документів, такий чоловік одразу отримує замість стандартного приписного, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. От саме в цьому документі в нас криється вся суть ситуацій, які в нас виникають на сьогоднішній день", – пояснила адвокатка Олена Хоменко.

Верховна Рада може дати відстрочку юнакам до 25-річного віку, які були визнані обмежено придатними, а при повторному ВЛК – придатними до військової служби. Депутати від різних фракцій парламенту зареєстрували законопроєкт, де пропонують перевести цих чоловіків з обліку військовозобов'язаних на облік призовників. В парламентському комітеті з нацбезпеки, оборони та розвідки розповіли, що готові братися за розгляд ініціатив від нардепів.

"Тут є певний елемент соціальної несправедливості, оскільки однолітки, які є призовниками, не підлягають призову до 25-річного віку на військову службу, а ті, які є військовозобов'язаними, оскільки були обмежено придатними – підлягають призову. Я думаю, що парламент розгляне ті законодавчі ініціативи, у тому чисті і наш профільний комітет, і ми ухвалимо рішення, яке буде забезпечувати цю соціальну справедливість", – пояснив член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.
На сайті Кабміну також зареєстрована петиція із проханнями внормувати процес мобілізації чоловіків до 25 років, які раніше були обмежено придатними.

5 канал

Читай U-News в Google News

Читають Коментують
510 гривень штрафу загрожує майже кожному другому водієві: за що саме карають
27 093
Конфуз стався у прямому ефірі: від ведучих 1+1 "втік" стіл
25 414
На Рівненській АЕС працює 64 людини з однаковим прізвищем: яким саме
20 227
У Києві чоловіки перевдягаються у жіночий одяг: відео перевтілення
19 829
Смішна пародія на Тищенка, який розбив телефон під час обшуку, поширюється по Мережі
17 879
Кардіолог назвав простий спосіб знизити холестерин без ліків
17 198
Не носили 80 років: у моду повернулися купальники, які вважалися занадто застарілими
17 094
НаКОЛЯдував: мережа вибухнула мемами після обшуків у нардепа Тищенка
13 946
Лікар назвав три кричущі ознаки раку, які чоловіки часто ігнорують
13 562
Яєчня, яка «допомагає очищати печінку»: названо один із найкорисніших варіантів страви
12 998
Пережила на сцені не одну "маленьку смерть", а потім зникла із шоубізу: де тепер Марія Яремчук
12 407
Журналісти Bild висміяли поїздку Путіна та Ина на контрабандному Mercedes
11 062
Тищенко у суді розсмішив заявою про своє величне телевізійне минуле
11 040
Чотири характерні ознаки появи тромбозу
1
Кабмін змінив порядок держреєстрації та зняття з обліку автомобілів: деталі
0
Ухилянти з 16 липня ризикують залишитися без водійських посвідчень
0
Виросте зі звичайного банана: екзотична рослина, яка прикрасить квартиру
0
Чоловік ризикує опинитися у в'язниці, бо пофарбував будинок у рожевий колір
0
Виявляються зовсім не бюджетними: які авто до 10 тисяч доларів найдорожчі в обслуговуванні
0
10 найбільш незвичайних італійських спортивних автомобілів, про які ви ніколи не чули
0
Як діяти, коли в помідорів покрутилося листя: дійсно ефективні засоби
0
Ці методи 100% працюють: як швидко вивести бліх з будинку
0
Названо пари за знаком зодіаку, яким не варто проводити відпустку разом: загрожують конфлікти
0
Кеті Перрі у хутрі на голе тіло приголомшила своїм найвідвертішим виходом
0
Пережила на сцені не одну "маленьку смерть", а потім зникла із шоубізу: де тепер Марія Яремчук
0
Олена Кравець порівняла себе з мегазіркою світового масштабу
0
Хто більше хоче сексу – жінки чи чоловіки

Можливо, це нікого не здивує, але нове дослідження ...

Астрологи назвали топ-6 мужей-изменников по знаку Зодиака

Астрологи выделили знаки Зодиака, представителям которых ...

Три пари знаків Зодіаку, в сім’ях яких завжди будуть сварки

Як знайти ідеальних чоловіка або дружину — цим питанням ...