Йдеться про рибу, вирощену на фермі. Дикий лосось небезпеки не представляє.
Згідно з даними Гарвардського університету, вирощений на фермі лосось може містити високі концентрації поліхлорованих дифенілів (ПХД). У порівнянні з диким лососем, у фермерському концентрації ПХД у вісім разів вище.
Поліхлорований дифеніл (ПХД) – це промислові хлоровані хімічні речовини. Вони давно заборонені для комерційного використання, але в навколишньому середовищі як і раніше можна знайти їх сліди. Вчені попереджають, що регулярне вживання в їжу фермерського лосося може збільшити ризик розвитку раку простати.
“Біологічна та токсична дія ПХД та їх метаболітів частково пов’язана з їх здатністю взаємодіяти з кількома клітинними та ядерними рецепторами. Це змінює шляхи передачі сигналів і транскрипцію генів”, – розповідає хімік Рональд Хайтс з Індіанського університету.