Дослідники виявили, що хімічні речовини, які використовуються в харчовому пакуванні та деяких кухонних приладдях, можуть у чотири рази збільшити ризик розвитку раку.
Йдеться про так звані «вічні хімікати».
Їх наявність пов’язали з гепатоцелюлярною карциномою або просто раком печінки.
Дослідження показало, що люди, які частіше зазнавали впливу цих хімікатів, мали в 4,5 раза більший ризик діагностування захворювання.
Центри контролю та профілактики захворювань попереджають, що ці хімічні речовини є всюди — від посуду з антипригарним покриттям до шампуню.
Вчені пояснили, що «вічні хімікати» впроваджуються в печінку і в результаті значно змінюють процеси в ній.
А називаються вони так, оскільки мають тривалий період напіврозпаду та здатні накопичуватися у навколишньому середовищі.