U-News » Здоров'я » Чим корисний і шкідливий сир, чи впливає на його якість розмір дірок має бути
Всі новини

Чим корисний і шкідливий сир, чи впливає на його якість розмір дірок має бути

У магазинах можна знайти безліч сирів: твердих, напівтвердих, м’яких, вершкових, розсольних, з різними добавками. Заплутатися у всій різноманітності дуже легко, як і в численних міфах, які оточують цей продукт.

Деякі вважають, що до сиру додають пальмову олію. А хтось при виборі орієнтується на колір чи розмір дірок. Є й ті, хто постійно худне, тому оминає його. Розбираємо поширені помилки і розповідаємо, чому сир корисно включити в раціон, скільки його є і кому він може нашкодити.

Поширені міфи про сир

Міф: у сир додають пальмову олію

Якщо в продукт додано пальмове масло, це не сир, а фальсифікат. Використання рослинних жирів та білків для заміни будь-якого з компонентів молока у сирі не допускається. У такому разі виходить уже не сир, а сирний продукт, саме ця назва вказується на етикетці.

Міф: сири не підходять тим, хто стежить за своєю вагою чи дотримується дієти

Міф: чим більші і кругліші дірки в сирі, тим краща його якість

Наявність або відсутність дірок, а також їх розмір та форма залежать від сорту сиру, умов його ферментації та закваски, а не від якості. Єдине, що має сенс орієнтуватися, чи відповідають улюблені багатьма дірки у сирі стандартам певного виду. Тобто маасдам, у якому немає дірок, має викликати підозру. А ось ементаль може мати як маленькі, так і великі дірки, або не мати їх зовсім.

Міф: хороший твердий сир завжди має жовтий колір

Відтінок сиру багато в чому залежить від кольору молока (наприклад, влітку воно жовтіше), технології виготовлення, різних добавок. Нерідко насичений жовтий колір сиру надає натуральний барвник – каротин.

Шкідливість сиру

Як і всі продукти, сир може зашкодити, якщо вживати його надмірно. Багато сортів, особливо твердих, – висококалорійні і дуже жирні. Так, у 100 г тертого пармезану 420 ккал та 27,8 г жирів, з яких 15,4 г – насичені. Чеддер менш калорійний, але жирніший – 409 ккал та 34 г жирів (з них 19,2 г насичених) на 100 г.

Сир, як і багато інших продуктів тваринного походження, багатий насиченими жирами. Їх вживання у великій кількості може призводити до ожиріння, діабету та серцево-судинних захворювань, тому кількість подібних продуктів у раціоні слід обмежувати. Здоровим людям медики рекомендують вживати 50-100 г сиру та сиру на день, віддаючи перевагу маложирним продуктам. Вживання сиру рекомендується обмежити при захворюваннях серцево-судинної системи.

Ще одна потенційна небезпека продукту: багато сортів містять велику кількість солі, особливо багато її в розсільних сирах типу бринзи та фети. Так, в останній 1140 мг натрію на 100 г. А ідеальний верхній поріг щоденного вживання натрію з їжею – 1500 мг, зазначають у Американській кардіологічній асоціації. Кількість, яка не рекомендується перевищувати через ризики для здоров’я, – 2300 мг на день. Надлишок натрію в організмі збільшує навантаження на нирки, призводить до набряків та підвищеного навантаження на судини, збільшує ризик розвитку гіпертонії.

Оскільки високе споживання насичених жирів може підвищити рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНГ), а сир часто містить багато натрію, зазвичай рекомендується вживати його в обмежених кількостях, відзначають фахівці Гарвардської школи громадської охорони здоров’я.

Молочні продукти та особливо солоні сири рекомендується виключити з раціону за наявності фосфатного каміння в нирках та схильності до їх утворення через те, що така їжа може прискорити відкладення кальцієвих солей.

Сир нерідко викликає харчову алергію як у дорослих, і у дітей. Як попереджають фахівці Food Allergy Research & Education, найбільшої у світі некомерційної організації, що займається інформуванням про харчову алергію, алергія на коров’яче молоко – найпоширеніша харчова алергія у немовлят та маленьких дітей. Її симптомами можуть бути:

  • шкірні прояви;
  • утруднене дихання;
  • нежить;
  • різь і свербіння в очах;
  • розлад шлунку.

Алергічні реакції можливі на цвіль, що використовується для виготовлення деяких сирів, барвники та інші добавки.

При непереносимості лактози – молочного цукру – слід уникати вершкових сирів, рікотти та свіжих сирів, з яких сироватка зливається лише частково (наприклад, моцарели, фети та інші розсольні). Гострі сири та сорти з цвіллю протипоказані при гастроезофагеальній рефлюксній хворобі та низці інших захворювань ШКТ.

Користь сиру

Кальцій особливо важливий для здоров’я кісток та профілактики остеопорозу. Як зазначається у дослідженні вчених із Бельгії, молочні джерела цього мінералу не менш ефективні для здоров’я кісток, ніж добавки кальцію, а в деяких випадках ефективність харчового кальцію навіть більша.

У сирі багато фосфору, калію, магнію, цинку, вітамінів, насамперед А, Е, К, B2 та В12. Деякі ферментовані сорти містять пробіотики, що позитивно впливають на травлення та стан ШКТ. Словом, якщо немає протипоказань – їжте на здоров’я. Але в міру.


Читають Коментують
Гості на весіллі залишилися голодними після невдалого "жарту" нареченого і нареченої
42 961
Знайдений овоч, який очищає організм від токсинів, цукру і холестерину
36 108
Чи то підбори, чи то ходулі: дивне взуття Путіна насмішило мережу
23 292
Національний гімн Росії виявився краденим: чий він насправді
21 815
Чоловік піймав неймовірного гігантського хижака на Харківщині: вражаюче відео
20 470
Названо жирний продукт, який захищає від хвороб печінки і серця
19 508
Ось справжня Юлія Володимирівна: в мережі завірусилося смішне відео з Тимошенко
14 836
"Руки за голову": Путін відчитав дітей під час відеодзвінка
14 668
Популярні алкогольні напої назвали причиною небезпечно високого тиску
14 616
Овоч, який зберігає здоров'я мозку до старості
13 965
Шість ранніх ознак того, що печінку вже пошкоджено через алкоголь
13 954
Туристу вдалося таємно зняти Північну Корею зсередини: відео облетіли мережу
12 199
За станом рук можна визначити рівень холестерину
12 037
Батько роками тримав двох дітей у лісовій хатині, побоюючись коронавірусу
0
Конфлікт Тіни Кароль із Потапом: відомий ведучий розповів, що чекає на шоумена після цього скандалу
0
Легко вимовляються, гарно звучать: які українські імена до вподоби іноземцям
0
Небезпечного хижака помітили в центрі Львова: чому від таких тварин треба триматись якомога далі
0
Важливо їх почистити саме влітку: 10 найзабрудненіших предметів у домі
0
Хвороби, бідність, конфлікти - все це про одну річ в побуті, якої краще позбутися
0
Пенсії зростуть, але не для всіх: у 2026 році більшість залишаться з мінімумом
0
Павло Зібров гостро висловився про повернення Потапа і Олега Винника в український шоубізнес
0
Що слід зробити, щоб врожай картоплі радував розмірами
0
Жінка з найширшим язиком у світі: який він має вигляд
0
Що не потрібно робити в липні, щоб не зіпсувати врожай часнику
0
Гроші, кар'єра, кохання: середина літа принесе успіх цим трьом знакам Зодіаку
0
Чи призводить звичка затримувати випорожнення до розвитку раку кишечника
0
Експерти розповіли, який сік краще пити для здоров'я серця: особливо жінкам після 50 років

Результати одного з нещодавніх досліджень показали, який ...

«Правило трьох хвилин»: прийоми виховання дітей

Багато батьків виховують дітей інстинктивно або ...

Полуничка: Оля Полякова показала всі кадри з відвертої фотосесії для Playboy

Українська співачка Оля Полякова потішила прихильників ...