Що роблять мухи, коли сідають на їжу.
Коли на їжу сідає муха, багато хто відразу ж відмовляється їсти цю їжу. Але, можливо, це безпечно, інформує Ukr.Media.
Мухи відіграють важливу роль у навколишньому середовищі, сприяючи розкладу, запилюючи рослини та забезпечуючи їжею комахоїдних хижаків. Вони навіть можуть допомогти розкривати злочини та лікувати інфіковані рани.
Але багато видів мух становлять небезпеку для здоров’я, але жодна з них не залітає до наших квартир так часто, як кімнатна муха (Musca domestica). Ці істоти, що дзижчать, можуть дратувати, але вони також іноді несуть потенційний ризик для здоров’я.
Кімнатна муха тісно пов’язана з органічними відходами, що гниють, включаючи мертвих тварин та фекалії. Не дивно, що їх зазвичай називають брудними. Після відкладання яєць личинки вилуплюються і проїдають собі шлях через органічний матеріал, що розкладається, перш ніж залялькуватись, а потім через кілька днів перетворюються на дорослу муху. Дорослі мухи можуть жити до місяця і за цей час відкласти сотні яєць.
Чи передають мухи патогени
Коли доходить до передачі патогенів, важлива не сама муха, а те, звідки вона взялася. Ці комахи відвідують не тільки вашу кухню, вони проводять значно більше часу у відходах тваринного та рослинного походження, що гниють. Серед цих відходів може бути низка патогенів і паразитів.
Кімнатні мухи переносять патогенні мікроорганізми на ногах і тілі, тому вони часто залишають після себе сліди, наповнені патогенами та свої екскременти на нашій їжі.
Але найцікавіше, що мухи, через те, що вони не можуть відкусити ні шматочка від нашої їжі, випльовують трохи багатою ферментами слини, яка розчиняє їжу, дозволяючи їм всмоктувати суп, що вийшов. Якщо у мухи є достатньо часу, щоб поблукати нашою їжею, шанси залишити після себе здорову популяцію патогенів високі.
Чи варто «доїдати» за мухою?
Найчастіше їжу викидати не варто. Хоча немає жодних сумнівів у тому, що мухи можуть переносити бактерії, віруси та паразитів з відходів у нашу їжу, одноразове приземлення навряд чи викличе ланцюгову реакцію, що веде до захворювання звичайної здорової людини.
Однак чим більше муха гуляє на вашій їжі, тим більша ймовірність того, що патогенні мікроорганізми зростатимуть і розмножуватимуться, а ризики для здоров’я лише зростатимуть. Якщо мух навколо їжі дуже багато, це має викликати у вас побоювання. Наприклад, якщо ви купуєте їжу на ринку.
Фахівці рекомендують накривати їжу під час приготування, подачі на відкритому повітрі та зберігання.