Своєчасна обрізка рослин може суттєво вплинути на те, як вони ростимуть, цвістимуть і плодоноситимуть у наступному році. Тому не проґавте момент!
Обрізка – надзвичайно важливий пункт у догляді за садовими рослинами.
Вона дозволяє регулювати їхнє зростання, коригувати форму і впливає на процес плодоношення та якість дозріваючих плодів.
Відомий британський експерт із садівництва Монті Дон радить запланувати на вересень обрізання наступних рослин.
Лаванда
Обрізання допоможе уникнути формування деревоподібних «довгоногих» кущів. Не варто чекати, коли сформуються головки насіння або квіти стануть коричневими. Зріжте досить сильно (приблизно на 23 см), щоб отримати хорошу компактну форму. Але обов’язково потрібно залишити кілька нових пагонів на кожному стеблі – лаванда часто не відростає знову з голої деревини. Нові пагони швидко ростуть і створюватимуть гарне та здорове покриття, що захистить рослину взимку і стане гарною основою для росту в наступному сезоні.
Малина
Старі коричневі пагони можна зрізати дощенту, залишивши свіжі зелені – саме вони дадуть урожай наступного літа. Але і їх слід прорідити, щоб не заважали один одному. В ідеалі кожен пагін бажано прив’язати шпагатом до дротів, натягнутих між стовпчиками. Це гарантуватиме, що взимку вітер не пошкодить їх.
Якщо проігнорувати обрізку, малина стане густою, паростки слабкими – їм не вистачить поживних речовин для формування плодів. Ягоди будуть дрібними, а сам малинник згодом відімре.
Кущові троянди
Їх найкраще обрізати ножицями. Не варто старатися зробити все досконало. Кут зрізів не має значення. Головне, обрізати всі довгі пагони приблизно на третину, щоб вийшов у результаті компактний кущ, злегка куполоподібної форми. Весною можна буде цей процес повторити – видалити пошкоджені стебла, які ви пропустили. Але простого зрізу у вересні достатньо, щоб кущ був сильним, здоровим і гарно цвів.
До речі, перш, ніж починати обрізку, переконайтеся, чи досить гострий та чистий у вас секатор. Якщо леза тупі, пошкоджені або брудні, зрізи будуть нерівними – так можна інфікувати рослину і зрештою її втратити.