Досвідчені городники, які регулярно вирощують кукурудзу на своїх ділянках, ніколи не викидають залишки рослинності після збору качанів.
Кукурудза росте від 1,5 до 2 метрів у висоту і після збору качанів залишається велика кількість листя, стебел та інших відходів. Як їх використати?
Точно не варто викидати ці залишки хоча б тому, що це чудова мульча, яка замінить солому, а також сухі бур’яни чи сіно.
Найприємніше в цьому матеріалі те, що кукурудзу не люблять комахи-шкідники.
Як приготувати мульчу
Щільні стебла та листя кукурудзи перегнивати будуть довго, навіть якщо їх відправити до компостної ями. Для того, щоб приготувати мульчу, кукурудзу потрібно подрібнити зручним способом.
Користь кукурудзяної мульчі
За допомогою кукурудзяних залишків можна вкрити ґрунт від пересихання, промерзання, використовувати як джерело живлення для корисних комах. Ажде за час росту стебла кукурудзи накопичують масу корисних речовин.
У її листі містяться флавоноїди (кверцетин та рутин), які мають антимікробну та антибактеріальну властивість.
Це відмінне добриво та утеплювач для коріння рослин, що залишаються на зимівлю, а також підживлення для ранніх посадок.
Компост
У компостну яму городники відправляють подрібнені кукурудзяні качани та їхнє лушпиння, але розкладаються вони досить довго. Але саме завдяки цьому компост не так злежується.