Згустки крові зазвичай утворюються у венах ніг, рук, паху. Коли вони відриваються і переміщаються в інші частини тіла, наприклад, у легені, вони становлять небезпеку.
Зазвичай фактори ризику згортання крові включають хірургічне втручання, рак та вагітність. Однак результати одного невеликого дослідження показують, що поживні речовини, що містяться в яйцях та м’ясі, також можуть підвищувати ризик згортання крові.
Дослідження, проведене Клівлендською клінікою, показало, що холін, що міститься в яйцях та м’ясі, може зробити кров схильнішою до згортання. Холін іноді продається у безрецептурних харчових добавках. Він вважається важливою поживною речовиною, яка широко рекомендується для оптимального здоров’я.
Холін підтримує різні функції організму, включаючи зростання клітин та обмін речовин.
Тіло виробляє кілька холіну, але його частина надходить з харчових джерел. Однак дослідники виявили, що споживання поживних речовин у високих концентраціях може призвести до утворення тромбів.
Вони припустили, що бактерії в кишечнику можуть взаємодіяти з холіном з утворенням сполуки, що спонукає тромбоцити злипатися, утворюючи кров’яний потік.
Команда спостерігала, що з взаємодії з кишковими бактеріями холін виробляє речовину під назвою ТМАО. Речовина, що означає N-оксид триметиламіну, виробляється, коли кишкові бактерії розщеплюють ряд харчових поживних речовин.
Дослідники надали пероральні добавки холіну здоровим вегетаріанцям та всеїдним. Обидві групи показали 10-кратне збільшення рівня ТМАО у плазмі після прийому холіну. Вони також спостерігали зростання реактивності тромбоцитів, що є фактором ризику тромботичних подій.
Лікар і один із авторів дослідження Стенлі Л. Хейзен із Клівлендської клініки в Огайо сказав:
«Якщо це не наказано вашим лікарем, уникайте добавок із холіном».