Згортання крові — це нормальна реакція на травму, але іноді це може призвести до судом, болю і набряку, а згусток що потрапив в систему кровообігу може стати причиною смерті.
У невеликому дослідженні фахівців клініки Клівленда, пише express.co.uk, було визначено одне популярне блюдо для сніданку, яке пов’язане з цим захворюванням.
Згустки крові зазвичай утворюються в венах ніг, рук, паху. Саме тоді, коли вони відриваються і переміщаються в інші частини тіла, такі як легені, вони становлять небезпеку. Зазвичай, фактори ризику згортання крові включають хірургічне втручання, рак і вагітність. Однак одна поживна речовина, що міститься в яйцях і м’ясі, також може збільшити ризик згортання крові. Йдеться про холін, який в необхідній кількості вважається важливою поживною речовиною для здоров’я. Він підтримує різні функції організму, включаючи ріст клітин і обмін речовин.
Організм виробляє деяку кількість холіну, але більша його частина надходить з харчових джерел. Споживання поживних речовин у високих концентраціях може призвести до підвищеного згортання крові. Дослідники припускають, що бактерії в кишечнику можуть взаємодіяти з холіном, утворюючи з’єднання, яке стимулює злипання тромбоцитів, тим самим утворюючи згусток крові. В ході спостережень вдалося виявити, що холін, взаємодіючи з кишковими бактеріями, виробляв речовину під назвою TMAO.
Для свого дослідження фахівці надали пероральні добавки холіну здоровим вегетаріанцям і всеїдним тваринам. В обох групах спостерігалося 10-кратне підвищення рівня TMAO в плазмі крові після їх приймання. Вони також спостерігали підвищення чутливості тромбоцитів, що є фактором ризику тромботичних подій.
Автор дослідження Стенлі Л. Хейзен зазначив, що в попередніх дослідженнях ця речовина була пов’язана з підвищеним ризиком утворення тромбів, серцевого нападу та інсульту. Слід зауважити, що концентрації холіну, що містяться в харчових продуктах, в цілому безпечні, але вживання добавок з холіном може становити небезпеку для здоров’я, тому приймати їх варто тільки за рекомендацією лікаря.
Інші харчові звички, які можуть збільшити ризик згортання крові, включають зневоднення. Річ у тім, що коли організм позбавлений рідини, кровоносні судини можуть звужуватися.