Зменшити ризик серцевих захворювань можуть певні продукти, упевнені вчені. Згідно з одним із досліджень, у цьому може допомогти вживання листових зелених овочів.
Результати дослідження, яке тривало 23 роки, наведено на сайті Національного центру біотехнологічної інформації (National Center for Biotechnology Information). У ньому взяли участь понад 53 тис. осіб. Коли дослідження тільки почалося, середній вік учасників становив 56 років і ніхто не мав серцево-судинних захворювань.
Вчені з’ясували, що у людей, які їли багаті на нітрати овочі (листову зелень, наприклад шпинат і салат), ризик серцево-судинних захворювань був на 12–26% нижчим. “Помірне споживання рослинних нітратів було пов’язане зі зниженням ризику госпіталізації з ішемічною хворобою серця (на 12%), серцевою недостатністю (на 15%), ішемічним інсультом (на 17%) та захворюваннями периферичних артерій (на 26%)”, – зазначили вчені.
Додається, що користь для серця може бути частково пов’язана з невеликим зниженням артеріального тиску, яке спостерігалося у учасників дослідження.