Кашу, зварену з якоїсь однієї крупи, не слід їсти щодня, вважають фахівці.
Виявляється, багато каш, що містять цінні для здоров’я мікроелементи і вважаються корисними, не підходять для щоденного вживання.
Кукурудзяна. Маючи низку плюсів, така каша може негативно позначатися на організмі – насамперед через те, що є алергенним продуктом, здатним викликати появу неблагополучних симптомів. Крім того, кукурудзяній каші властивий високий ГІ (глікемічний індекс), тобто після її поїдання в крові різко збільшується вміст глюкози. Людям з предіабетом та діабетом цю кашу їсти не слід.
Пшоняна. Просо містить сполуки, що перешкоджають йодному обміну. З цієї причини каша з пшонки не повинна бути присутня у щоденному раціоні, а також у харчуванні людей, у яких є проблеми з дефіцитом гормонів щитовидної залози (гіпотиреоз). При підвищеній кислотності шлунка або при гастриті, виразці пшоняна каша також може погіршити самопочуття.
Вівсяна. Овес містить фітинову кислоту, що має властивість уповільнювати всмоктування кальцію. Якщо є вівсянку щодня, це може призвести до зниження вмісту мікроелемента, необхідного для здоров’я кісток і розвинених м’язів. Як наслідок, підвищується ризик остеопорозу.
Манна. Така каша позбавлена клітковини, тобто всмоктування поживних речовин із неї відбувається дуже швидко. Оскільки в основному це вуглеводи, після з’їденої манки різко збільшується рівень цукру на крові. Якщо вона використовується часто, наслідком цього стає набір зайвих кілограмів та формування інсулінорезистентності – порушення, що веде до розвитку діабету 2 типу. До того ж манна каша, яка готувалася на молоці, перешкоджає нормальному засвоєнню заліза.