Ягоди годжі, насіння чіа, капуста кейл (кучерява капуста) вважаються суперфудами, які багаті на поживні речовини, корисні для людини.
Проте їхня унікальна користь переоцінена, тому що їм легко можна знайти заміну з аналогічним складом за набагато менші гроші. Міфи про унікальні властивості суперфудів розвінчали лікарі-дієтологи. .
Насіння чіа містить у вісім разів більше корисних насичених жирних кислот, ніж лосось. Проте серйозну конкуренцію їм за змістом омега-3 може становити насіння льону. При цьому коштує лляне насіння приблизно вп’ятеро дешевше, звернула увагу лікар.
На думку лікарів, багаті антиоксидантами, вітамінами та клітковиною ягоди годжі легко може замінити будь-яка інша ягода. А капуста кейл, в якій міститься багато легкозасвоюваного кальцію, заліза та клітковини, так само корисна, як шпинат чи броколі.
Більше того, дієтологи закликають відмовитися від думки, що суперфуди мають якісь магічні властивості і нейтралізують ефект шкідливих продуктів. Таке уявлення склалося з вини маркетологів, які мають на меті продати якнайбільше продукції.
“Треба зізнатися, що історія появи назви “суперфуд” пов’язана не стільки з користю продуктів, скільки з маркетингом. Зрозуміло, що цей термін корисніший для збільшення продажів, ніж для надання рекомендацій щодо оптимального харчування”, – сказала дієтолог.
Ягоди годжі, чіа, кейл та інші суперфуди дійсно по-своєму корисні для здоров’я людини, але вони не можуть замінити повноцінний і різноманітний раціон і захистити організм, якщо він споживає велику кількість шкідливої їжі. Тому надмірно захоплюватися дорогими суперфуд лікарі не радять. Вони рекомендують вибирати більш дешеві аналоги і загалом харчуватися правильно.