Жирна їжа часто оцінюється як шкідлива для здоров’я, проте жир не завжди є шкідливим. Навіть насичений жир тваринного походження, до якого насторожено ставляться дієтологи, має право на існування у раціоні харчування – у певних кількостях.
Повністю відмовлятися від жиру не можна, оскільки він забезпечує організм енергією та дає тілу сили для фізичної, розумової діяльності, а також забезпечує адекватне засвоєння корисних поживних речовин, які часто є жиророзчинними. Зокрема, вітаміни A, D, E, K, які є життєво важливими та необхідними для нормального функціонування клітин, метаболізму білків, жирів, вуглеводів, електролітів – вимагають для свого засвоєння організмом певної дози жиру.
Ось деякі продукти, які, будучи жирними, приносять користь здоров’ю і повинні включатися до раціону, якщо немає індивідуальних протипоказань до їх вживання.
Жирна риба. Продукт дає організму поліненасичені омега-3 жирні кислоти, завдяки яким підтримується добрий стан судинної системи та тривале когнітивне здоров’я. Ці цінні жирні кислоти містяться як у благородній червоній рибі, так і у звичайному оселедці, скумбрії, сардинах.
Сир. Ще один жирний продукт, який також є відмінним постачальником кальцію, пробіотиків. Особливо корисні білі та тверді сорти: моцарелла, чеддер, пармезан.
Горіхи. Вони також містяться омега-3 жирні кислоти. Крім цього, багато білка та клітковини. Щоденна жменя горіхів вважається добрим способом підтримувати стабільний рівень цукру в крові, не допускати переїдання.