Осінь – час супів. Але наваристі жирні перші страви – це удар по фігурі. На щастя, є альтернатива – низькокалорійні супи: ситні, зменшують тягу до їжі і підтримують у тонусі м’язи. Тому худнути на них буде цілковитим задоволенням.
Існують сотні варіантів супів. Тут зібрані ті, які не просто смачні, а й корисні для людей, що контролюють свою вагу. Вони чудово впишуться в раціон всієї сім’ї. Їх можна видозмінювати на свій смак. Головне, слідкувати за тим, щоб не збільшувалася калорійність.
Суп з чорної/червоної квасолі та сочевиці
Квасоля та сочевиця – рослинні джерела білка та клітковини. Вони здатні уповільнити травлення, допомогти регулювати рівень цукру в крові, знижувати рівень поганого холестерину та довше підтримувати відчуття ситості. Окрім того вміст клітковини цих бобів важливий для живлення корисних бактерій кишечника, зв’язування та виведення токсинів і відходів з організму.
Для такого супу знадобиться: овочевий бульйон (4 склянки), 1 столова ложка оливкової олії першого віджиму, 2 зубчики часнику, 1 цибулина, 2 морквини, 2 помідори, 1 склянка сочевиці, ½ склянки консервованої квасолі, 1 чайна ложка перцю чилі, по 1/2 чайної ложки кмину і меленого чорного перцю, сіль за смаком. Дрібно порізані овочі обсмажити в каструлі на оливковій олії, поки цибуля не стане м’якою. Додати решту інгредієнтів, перемішайте, довести до кипіння. На мінімальному вогні варити, поки сочевиця та морква не стануть м’якими.
Суп з білої квасолі та капусти
Клітковина і білок у бобах допомагають знизити апетит. Капуста, наповнена вітамінами, мінералами та клітковиною, додає супу об’єму.
Для такого супу знадобиться: 2 столові ложки оливкової олії, 1 маленька цибулина, 1 склянка сухої квасолі, 4 склянки курячого бульйону (або овочевого), 2 склянки води,
300 г броколі або капусти кале, сіль і чорний перець за смаком. У каструлі обсмажити на олії дрібно порізану цибулю. Взяти половину заздалегідь відвареної квасолі і розім’яти.
Додати її в каструлю, туди ж – бульйон і воду. Довести до кипіння, додати решту квасолі і розділену на суцвіття броколі. На невеликому вогні тушити, поки капуста не стане м’якою. Приправити за смаком сіллю та перцем.
Овочевий суп з індички та кіноа
Нежирне м’ясо індички є чудовим джерелом високоякісного білка, який прискорить метаболізм і забезпечить ситість. Кіноа – повноцінний рослинний білок і чудове джерело клітковини. Воно забезпечує калорії для підтримки енергії, клітковину для зниження рівня ліпідів і білки для побудови чистих м’язів.
Для такого супу знадобиться: 4 склянки курячого бульйону, 300 г подрібненої вареної грудки індички (або курки на грилі), 1 чашка вареного кіноа, 1 столова ложка оливкової олії першого віджиму, 2 зубчики часнику, 2 середні морквини, 1 болгарський перець, 1 середня цибулина, 1 середній цукіні, 1 чайна ложка кориці, 2 столові ложки лимонного соку, сіль та чорний перець за смаком. У каструлі на олії підсмажити порізані дрібним кубиком овочі, поки не стануть м’якими. Приправити сіллю, перцем і корицею.
Влили лимонний сік і курячий бульйон, довести до кипіння. Додати м’ясо та зварене кіноа, знову довести до кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму і варіть близько 20 хвилин.