Причиною раку можуть стати різні фактори, і серед них – неправильне харчування.
Існують продукти, з вживанням яких наука пов’язує підвищений ризик раку для людини. Їх слід виключити з раціону, або строго контролювати кожен грам, що з’являється в денному раціоні.
Цукор і підсолоджувачі. Ще в минулому столітті вчені зробили висновок про те, що ракові пухлини харчуються цукрами. У свою чергу підсолоджувачі з фруктозою сприяють зростанню і поширенню ракових клітин.
Продукти з переробленого м’яса. Дослідження, проведене вченими Гавайського університету, виявило, що регулярне вживання бекону, ковбаси, сосисок та інших виробів з переробленого м’яса пов’язане з підвищенням ризику розвитку раку підшлункової залози на цілих 67%. На думку фахівців, канцерогенний ефект дають хімічні речовини і консерванти, що містяться в такій продукції.
Мариновані і копчені продукти. Вчені стверджують, що в них часто містяться нітрати, що додаються для продовження терміну придатності. Представники науки вважають, що ці добавки мають властивість руйнувати цілісність клітин.
Штучно вирощена риба. Така риба міститься господарствами в дуже тісних умовах. Оскільки при цьому різко підвищується ризик інфікування різними паразитами, рибу обробляють численними дезінфектантами, включаючи субстанції з канцерогенним ефектом.
Картопляні чіпси. Згідно з даними, наведеними у статті, опублікованій New England Journal of Medicine, обсмажування чіпсів при високій температурі сприяє утворенню канцерогену акриламіду.
Трансжири. Це так звані гідрогенізовані олії – продукт зі зміненим хімічним складом. Для поліпшення їх смаку і запаху в такі масла додають хімікати. Існують наукові дані, які пов’язують їх дію з подвійним збільшенням ризику розвитку раку грудей.
Біла мука. Біла мука виходить в результаті інтенсивної переробки зерна і в ній майже немає корисних мікроелементів, зате у неї вкрай високий глікемічний індекс. Вживання виробів з білого борошна підвищує рівень цукру в крові та інсулін, що сприяє активному накопиченню жиру і метаболічним порушенням. Все це – сприятливі умови для розвитку в організмі запалення, що запускає пухлинні процеси. Крім того, борошно можуть відбілювати хімікатами.