Коли мова заходить про мед, виникає чимало питань про те, як правильно його вибирати, вживати та зберігати.
Один із популярних міфів пов’язаний із використанням ложки: нібито металева ложка може вплинути на властивості меду, зробивши його менш корисним. У той же час існує безліч порад, які рекомендують дерев’яні, керамічні або навіть спеціальні ложечки-бочки. Бджоляр із Польщі записав відео в TikTok і розповів, які прилади використовувати для меду.
Вважається, що металеві ложки не підходять для меду через його кислотність, яка може призвести до окислення та зіпсувати як сам мед, так і вплинути на здоров’я людини. Однак сьогодні цей міф має мало спільного із реальністю. Як пояснює бджоляр Войцех, цей міф бере свій початок із минулого, коли столові прилади виготовлялися з м’яких металів, таких як свинець чи мідь. Взаємодія з кислим продуктом, таким як мед, могла призвести до окислення металів, і в результаті люди дійсно наражалися на ризик. Але сучасні металеві ложки здебільшого виготовляються з нержавіючої сталі, яка не вступає в реакцію з медом, не впливає на його смак та корисні властивості.
Однак є рекомендація не залишати металеву ложку у меді на довгий час.
Якою ложкою не можна черпати мед
При виборі приладу для меду варто врахувати ще один важливий фактор. У мед не можна опускати ложку, яка контактувала з іншим продуктом, наприклад, чаєм, молоком чи будь-яким іншим напоєм. Залишки рідини або частинок на ложці можуть перенести бактерії в мед і призвести до бродіння. Це не тільки зіпсує смак, а й зменшить його властивості. Тому навіть якщо ви використовуєте дерев’яну ложку, не опускайте її в банку після того, як вона побувала в чашці з напоєм або була облизана.