Лікарі радять людям на сніданок їсти каші. Але серед цих поживних і корисних страв ховаються свої самозванці, які можуть нашкодити здоров’ю.
У цей список потрапила пшоняна каша. Але дієтологи вважають її найшкідливішою серед інших через невелику кількість амінокислот, що живуть в білках пшона. В них присутні сполуки, необхідні для росту і зміцнення м’язової маси. Але в пшоняній каші їх залишається дуже мало. Тому краще вибирати інші каші, наприклад полбу або булгур.
– У рисовій каші теж менше корисного, ніж прийнято вважати. Справа в тому, що найчастіше люди готують її з шліфованого рису. Після обробки в ньому мало клітковини і вітамінів. Звичайно, шкоду здоров’ю такою кашею не завдаси, але і користі майже ніякої від неї не отримаєш, – розповідає дієтолог Ольга Кузнєцова.
Приготовлені подрібнені вівсяні пластівці теж не приносять ніякої користі. Після перемолу, в них мало чого залишається. Тому їсти краще каші з цілісних пластівців.
Мюслі в поєднанні з пластівцями, горіхами, фруктами і ягодами також майже не приносять користі. У них вказано багато цукру, що робить цю суміш дуже калорійною, а значить шкідливою для фігури.
Крім того, мало користі від манної каші. Вона містить мало білка і вітамінів. Але зате в ній багато крохмалю, який не можна їсти людям з ожирінням. Навіть для малюків користь від манки мізерна. Справа в тому, що складні мукополісахариди, які містить ця каша, важко перетравлюються, пригнічують травну діяльність через зниження інтенсивності руху ворсинок кишечника.