Інколи здається, що посадка картоплі — це справжня рулетка. Ніколи не знаєш, скільки врожаю викопаєш. Але існують дієві методи підвищення якості та кількості врожаю, а також зниження рівня його захворюваності.
Як правило, картопля заражається гниллю та грибками. Буває, викопуєш красиву бульбу, але коли починаєш з неї готувати, всередині вона вся чорна.
У нашому матеріалі ми розповімо, як правильно підготувати картоплю до посадки, щоб мінімізувати втрати та підвищити потенційний врожай.
Як правило, досвідчені городники прощають картоплю у підвалі. Робиться це приблизно за місяць до посадки. Однак, ми рекомендуємо почати її пророщування на сонці.
За таким методом, картоплю як правило розміщують у світлому місці з розсіяним освітленням. Під впливом світла в картоплі виробляється соланін – природний захисний механізм проти деяких хвороб та шкідників, таких як нематоди та дротяники.
Але необхідно відмітити, що від найпопулярнішого шкідника — колорадського жука, він аж ніяк не захистить. Тому доведеться чимало попрацювати з інсектицидами, аби захистити рослини.
Але візьміть до уваги, що паростки, які ви отримаєте на світлі, зазвичай міцні та зелені, що полегшує процес посадки та знижує ризик пошкоджень.
Також не забувайте про вибір ділянки для посадки картоплі. Якщо раніше там росли баклажани чи помідори, — це не підходящий вибір, адже земля там скоріше за все заражена хворобами, зокрема фітофторою.
Тому вам доведеться або добре обробити землю перед роботою з нею, або обрати інше місце. Картоплю можна посадити туди, де раніше росла цибуля, часник, гарбузи, тощо.