Кава – це не просто енергетичний напій, вона має багато переваг для здоров’я. Але її можна зробити ще кориснішою, додаючи певні спеції.
Кавомани люблять експериментувати, додаючи до кави різні види рослинного молока чи масла. Дехто пробує урізноманітнити її спеціями. Це змінює не тільки смак напою, а й його харчовий профіль.
Як відомо, спеції – джерело антиоксидантів і протизапальних сполук, необхідних для підтримки здоров’я мозку. Регулярне вживання кави, збагаченої таким чином, забезпечує потужну підтримку когнітивних функцій.
Ці п’ять спецій, на думку невролога Ендрю Лоу, будуть найкращим вибором.
Імбир. Відомий своїми протизапальними властивостями та здатністю покращувати кровообіг. Допомагає підтримувати здорові нейромедіатори, що сприяє кращій концентрації та швидкій реакції.
Куркума. Її діюча речовина куркумін підвищує рівень нейротрофічного фактора, необхідного для створення нових нейронів і захисту мозку від дегенеративних процесів.
Чорний перець. Незвичне доповнення до кави. Частіше його використовують як засіб для прискорення метаболізму. Але в комплекті з куркумою перець посилює її вплив на мозок.
Кориця. Антиоксиданти в її складі захищають клітини мозку від окисного стресу, який прискорює старіння та знижує когнітивні здібності. Крім того, кориця допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, що може покращити ясність розуму.
Мускатний горіх. Містить сполуки, які можуть захистити нейрони та покращити пам’ять.