20 квітня віряни в Україні святкували Великдень. Після святкового столу у багатьох залишилися паски, крашанки та інші страви, які швидко псуються. Особливо це стосується освяченої їжі — викидати її у сміття вважається неприпустимим.
У жодному разі не можна викидати залишки паски чи іншої освяченої їжі у відро для сміття. Паску потрібно обов'язково доїсти, або, в крайньому випадку, закопати в такому місці, де ніхто не ходить, щоб не тупцювати по ній, не їздять машини та не займаються земельними роботами. Також можна викинути засохлу паску у воду (але не в болото, а в річку або струмок) чи спалити її залишки (попіл теж закопати).
Про те, що робити з залишками паски після святкування Великодня.
1. Зробити сухарі
Нарізаємо паски на квадратні шматочки середнього розміру і викладаємо на деко. Розігріваємо духовку до 100°С і вимикаємо її, відправивши деко з шматочками паски підсихати в духовці, що остигає. Потім можна подавати такі солодкі сухарі до чаю чи кави.
2. Використати залишки паски як основу для торта
Беремо приблизно 150 г паски та 100 г розм'якшеного вершкового масла. З паски необхідно зробити дрібну крихту – для цього беремо блендер або м'ясорубку.
Потім змішуємо крихту з вершковим маслом, викладаємо у форму для випікання, розподіливши суміш по формі.
Розігріваємо духовку до 180°С. Відправляємо основу для торта з паски у розігріту духовку на 10-12 хвилин. Потім її можна використовувати для чизкейку, сирного пирога або торта з кремом.
3. Придумати простий десерт із паски
Ще один швидкий і зручний спосіб дати друге життя великодньому хлібу – зробити із її залишків простий десерт. Шматочки паски викладаємо в глибоку ємність, заливаємо йогуртом, варенням або згущеним молоком і відправляємо ненадовго в холодильник, щоб підсохле тісто просочилося вологою. Потім цю суміш можна прикрасити ягодами чи посипати натертим шоколадом.