Рибні консерви є популярним інгредієнтом у багатьох стравах. Але деякі із цих продуктів насправді не такі корисні, як ми звикли думати. Окрім Омега-3, риба може містити й важкі метали, особливо, якщо вона виловлена у недозволених місцях або вирощена неналежним чином на фермі.
Риба в олії
Рибні консерви в олії також часто опиняються у списку проблемних продуктів. Вони можуть містити некорисну олію низької якості, а сама риба може бути зіпсована або не відповідати стандартам свіжості. Крім того, зберігання риби в консервних банках може сприяти виникненню токсинів внаслідок контакту з металом, особливо якщо банки мають пошкодження.
Атлантичний лосось
Атлантичного лосося завжди вирощують на фермах, оскільки він майже зник у дикій природі. Такий лосось є поганим вибором через використання антибіотиків, токсинів і забруднення водних шляхів, де вирощують цю рибу.
Тунець у консервах
Консервований тунець, попри свою популярність і високу поживну цінність (багатий на білок та Омега-3), також викликає занепокоєння. Міжнародні природоохоронні організації, такі як Greenpeace, ще 2015 року вказували на те, що значна частина тунця на ринку США походить з нестійких та руйнівних джерел, і можна припустити, що в Україні ситуація не краща.
Основна проблема, пов’язана з тунцем, — це ризик накопичення ртуті. Тунець, особливо великі та старі особини, як хижа риба, може накопичувати у собі важкі метали. Дієтологи радять вагітним жінкам та дітям взагалі утриматися від вживання тунця та інших хижих риб (акула, риба-меч). Для решти споживачів рекомендовано обмежити споживання тунця до кількох разів на місяць.
Як вибрати корисні рибні консерви
Експерти зазначають, що більшість рибних консервів можуть бути здоровими, але деякі є більш поживними та містять менше доданих інгредієнтів і забруднюючих речовин. Загалом, вибираючи між консервованими сортами тієї самої риби, перевірте наступне:
-
Упакована у воді або оливковій олії першого віджиму
-
Низький вміст натрію
-
З меншим вмістом ртуті
-
Дикий або безпечний вилов
Чи безпечно щодня їсти рибні консерви
Рибні консерви рекомендуються як частина здорового харчування, але в помірних кількостях. Експерти відзначають, що деяким людям безпечно щодня їсти рибні консерви з низьким вмістом ртуті. Рекомендоване споживання морепродуктів становить не більше 340 грамів на тиждень. Найкраще варіювати тип морепродуктів, які ви їсте, щоб уникнути потенційного впливу ртуті та забруднювачів навколишнього середовища.