Літо – час окрошки. Однак не для всіх. Є категорія людей, яким лікарі й дієтологи радять утриматися від страви.
Коли на вулиці спекотно, замість важкої, жирної їжі хочеться чогось легкого для шлунку й освіжаючого. Окрошка в цьому плані підходить ідеально.
Переваги окрошки для здоров’я
Загалом, вона не просто смачна, а й корисна. Якщо замість ковбаси покласти відварене м’ясо, окрошку можна включити в програму дієтичного харчування.
Редиска, огірки, зелень містять велику кількість вітамінів та мікроелементів, а також клітковину. Картопля на їхньому фоні трохи програє – за рахунок крохмалю. Але в помірних кількостях вона стає джерелом складних вуглеводів, необхідних для тривалого отримання енергії.
М'ясо і яйця – джерело білка, який використовується для відновлення та нарощування м'язової маси.
У складі квасу багато незамінних амінокислот, вітамінів та мінералів. Він сприяє відновленню мікрофлори кишечника, зміцнює імунітет.
Якщо готуєте окрошку на кефірі, в цьому теж є свій плюс: цей кисломолочний продукт містить пробіотики, які підтримують мікрофлору кишечника, посилюють його перистальтику, сприяють зниженню ваги, артеріального тиску, рівня холестерину і поліпшують імунітет.
При яких проблемах зі здоров’ям окрошка протипоказана
Незважаючи на користь окрошки, є захворювання, при яких її краще не вживати.
Йдеться, зокрема, про жовчнокам'яну хворобу. Справа в тому, що окрошку їдять холодною, відтак вона може уповільнити відтік жовчі. Це часто призводить до її застою та поганого перетравлювання їжі. Або до зменшення синтезу гормону холецистокініну, який стимулює вироблення травних ферментів.
При загостреннях запальних захворювань шлунково-кишкового тракту є ризик здуття живота та метеоризму – особливо, якщо окрошка з квасом. Загалом страва небажана при гастриті, панкреатиті, холециститі, виразці шлунку та дванадцятипалої кишки. Квас протипоказаний і для людей, що страждають на діабет.
При сечокам’яній хворобі значна кількість клітковини може викликати газоутворення, метеоризм та закрепи. А в деяких випадках – навіть спровокувати утворення каменів у нирках.