Не завжди можна вгадати чи спіле авокадо, чи ні.
Відомо, що авокадо не дозріває на дереві, порівняно з іншими фруктами. Воно стає кращим та смачнішим лише після того, як його збирають, пише Gazeta.ua.
Розповімо, як визначити, що авокадо стигле та готове до вживання.
Перш ніж купувати авокадо, зазирніть під плодоніжку, тобто дерев'янистий маленький вузлик на верхівці фрукта. Якщо він коричневий, то не беріть його. Краще знайти авокадо зі зрізаною плодоніжкою та зеленою нижньою частиною, тоді ви отримаєте фрукт, який буде готовий до вживання.
Колір авокадо не завжди є найкращим показником стиглості. Тому експерти радять:
- оглядаючи авокадо, шукайте ті, що мають темніший колір. Це може свідчити про стиглість. Перевірте зовнішню шкірку на наявність великих вм'ятин, які можуть свідчити про удари;
- потримайте авокадо в долоні;
- перевірте його на пружність, злегка стиснувши, але не кінчиками пальців, адже це може призвести до появи вм'ятин.
Якщо на дотик авокадо тверде, це означає, що воно ще не доспіло. Тому йому потрібно від 4 до 5 днів, аби воно стало м'яким.
Якщо шкірка ламається, це означає, що авокадо майже стигле.
Коли авокадо піддається легкому стисканню, то воно готове до вживання. Стигле авокадо може мати темніший колір, проте воно має бути злегка м'яким, але не кашоподібним.
Коли авокадо перезріло, воно майже не піддається стисненню. Воно може мати вм'ятини, коричневу або жовту внутрішню м'якоту або навіть запах, схожий на прогірклий або кабачковий.
Щоб купити стигле авокадо в магазині, звертайте увагу на плодоніжку. Якщо вона суха й з легкістю може відірватися, це стиглий плід.
Водночас авокадо з відірваною плодоніжкою почне швидко псуватися. Тому з'їсти його потрібно чим скоріше.
Авокадо має бути м'яким, як масло, яке дістали з холодильника, але воно ще не нагрілося. Ось така має бути консистенція цього плода.