Вчені з Китаю виявили, що дві чашки чаю на день можуть значно знизити ризик серцевої недостатності та інсульту. Однак користь зникає в разі додавання цукру або інших підсолоджувачів.
Як пише Daily Mail, дослідники з Наньтунського університету, Китай, з'ясували, що вживання до двох чашок несолодкого чаю на день знижує ризик згаданих захворювань на 21%.
"Британці випивають по 100 млн чашок кави щодня – і виявляється, що "велика британська чашка" може стати порятунком", – йдеться в статті.
Учені використали дані 177 810 дорослих жителів Великої Британії, середній вік яких становив близько 55 років.
З них 147 903 людини пили чай, а 68,2% не додавали цукор і підсолоджувачі.
На момент початку дослідження всі учасники були здорові, проте в середньому за 12,7 років було діагностовано 15 003 випадки серцево-судинних захворювань, зокрема 2679 інсультів і 2908 випадків серцевої недостатності, повідомляють у Міжнародному журналі кардіології "Кардіоваскулярний ризик і профілактика".
У тих, хто випивав до двох чашок несолодкого чаю на день, ризик серцевої недостатності був знижений на 21%, інсульту – на 14%, ішемічної хвороби серця – на 7%.
У випадках із чаєм із додаванням підсолоджувачів подібних ефектів виявлено не було.
Вважається, що чашка чаю без цукру краще зберігає біологічно активні сполуки, зокрема поліфеноли, які мають антиоксидантну та протизапальну дію.
Як цукор, так і штучні підсолоджувачі можуть сприяти розвитку резистентності до інсуліну і порушення обміну речовин, які є загальновідомими факторами ризику серцево-судинних захворювань, ідеться в статті.