Зараз в Україні вирощують близько 240 сортів картоплі. З них третина – сорти вітчизняної селекції, які найкраще підходять для вирощування в Україні і є стійкими до перепадів температур.
Картопля – овоч, без якого не можна уявити раціон середньостатистичного українця. Не дивно, що за рік в Україні вирощують аж 20 млн тон картоплі щороку. З них 95 % вирощують саме городники на своїх присадибних ділянках і всього 5 % вирощують фермери.
Існує дуже багато сортів картоплі. В Україні вирощують близько 240 сортів, з яких третина – вітчизняної селекції. До вашої уваги ТОП-3 найкращих українських сортів картоплі, які не бояться перепадів температур і щороку дають стабільний урожай.
Слов’янка
Період вегетації становить приблизно 110–120 діб. Бульби містять 12,0–13,0% крохмалю. Під одним кущем формується від 12 до 16 бульб. Вони мають видовжену форму, червону шкірку та кремовий відтінок м’якоті. Вирізняються привабливим зовнішнім виглядом, чудовими смаковими властивостями, не розварюються під час приготування. Цей сорт стійкий до перепадів температур, стресових погодних умов і шкідників.
Тарас
Вегетація триває близько 70–80 днів. Бульби містять від 10,0% до 14,5% крохмалю. Під одним кущем утворюється в середньому 9–12 бульб. Вони мають подовжено-овальну форму, рожеву шкірку та жовту м’якоть. Відзначаються привабливим зовнішнім виглядом, чудовими смаковими характеристиками та здатністю добре розварюватися під час приготування. Також сорт проявляє високу стійкість до стресових погодних умов.
Повінь
Період вегетації триває 70–75 днів. Бульби містять 13,2–16,5% крохмалю. З одного куща можна зібрати від 6 до 10 бульб. Вони мають овальну форму, середню масу від 82 до 151 грамів, вирізняються високими товарними якостями та чудовим смаком.