Броколі називають справжнім суперфудом, так багато користі дає цей чудовий овоч. Ще одна його перевага – рослина досить просто вирощується на власному городі.
Але деякі городники уникають вирощування броколі, бо їм здається, що власними силами вони не здатні зробити цей сорт капусти смачним. Насправді це помилка. Все, що потрібно знати, щоби зібрати хороший урожай броколі – це коли настає момент її збирати. А за порадами з цього приводу блог Марти Стюарт звернувся до професійних фермерів. І вони вказали, коли настає момент, до і після якого смак броколі може суттєво псуватись.
Коли збирати врожай
Якщо ви зберете брокколі занадто рано, ви можете отримати жорсткий та занадто щільник продукт. Пізній збір позбавляє цей овоч свіжого смаку, робить його гірким. Тому потрібно чітко розуміти, коли настає час збирати врожай.
Першим ділом зверніть увагу на дату посадки та інформацію про те, скільки днів потрібно рослині для дозрівання, яку зазвичай друкують на пакеті з насінням. Почніть перевіряти броколі на готовність до збирання приблизно за тиждень до цієї дати і продовжуйте спостерігати за станом капустяних голів, оскільки вони досить швидко ростуть. Оптимальний для збору момент залежатиме від сорту, який ви посадили — дехто добирається до фінішної межі менш ніж за два місяці, а іншим потрібно близько трьох.
Фермер Тревіс Кі переконує, що вікно для збирання врожаю броколі буде набагато ширшим, якщо вирощувати овоч восени. Броколі, вирощені в теплі місяці, можуть швидко утворювати маленькі жовті квіти на голівках, через що продукт стає непридатним для вживання.
Саме тому фермер рекомендує збирати голівки корисної капусти, щойно вони досягнуть прийнятного розміру. Максимальний розмір може трохи змінюватись в залежності від сорту та умов вирощування, але голівка броколі 15-20 см в діаметрі може вважатись достатньо стиглою.
Ознаки стиглості броколі
Коли капуста досягне відповідного розміру, починайте планувати збір врожаю. Але не забудьте перевірити загальний стан броколі. Ви зрозумієте, що вона готова до збору, коли голівки стануть щільними, пружними та красивого темно-зеленого кольору.
Але не чекайте, коли на плодах почнуть з’являтись ознаки старіння. Щойно суцвіття броколі почнуть м’якшати чи жовтіти, її смак набуде гірких ноток. В цей момент збирати овоч уже пізно.
Як збирати броколі
Щоби зібрати стиглу броколі, озбройтесь гострим ножем. Зрізайте головне стебло голівки броколі прямо. Зріз розташовуйте нижче найперших розгалужень.
І не поспішайте викорчовувати рослини після того, як зберете основну голівку. Якщо ви залишите броколі у землі і продовжите її поливати, незабаром вона дасть бічні пагони, які також можна буде зібрати. За розміром вони будуть меншими, проте теж цілком смачними і придатними для приготування перших та других страв.
Щойно зібрані голівки броколі швидко занурте у прохолодну воду. Це дозволить видалити із суцвіть комах та бруд. Потім розкладіть їх на рівній поверхні рушник, щоб вони висохли.
Як зберігати броколі
Зберігати цей овоч досить просто. Якщо ви не пускаєте його у справу одразу, покладіть голівки в холодильник. Зберігайте їх у незапечатаному пластиковому пакеті, щоб утримувати вологу, але не затримувати її. Зазвичай таким чином капуста зберігає всі свої властивості протягом тижня.
Якщо ж ви виростили овоч із запасом, розділіть його на порції, бланшуйте і заморозьте. Оброблена таким чином броколі ідеально підходить для супів, рагу, запіканок та будь-яких інших страв.