Городники поділилися рецептом простого підживлення томатів. Плоди дозріють швидше, а на смак будуть кращими. Усього два інгредієнти роблять свою справу ідеально.
Зараз томати переживають особливий період. Кущі вже віддали більшу частину врожаю, але на них ще залишились зелені плоди, які могли б дозріти. Щоб допомогти їм, дачники радять зробити просту, але дуже ефективну підживку – з золою та йодом. Усі зелені томати швиденько почервоніють!
Деревна зола давно відома серед городників, бо вона дуже доступна, має гарний, поживний склад і підходить багатьом культурам. Йод також дуже доступний, бореться з фітофторою й впливає на смак та аромат томатів. Тому поєднання цих двох компонентів – геніальне рішення.
Щоб приготувати це добриво, треба 1 стакан чистої золи (без домішок і сміття) залити відром теплої води. Добре перемішайте суміш і нехай постоїть кілька годин. Потім додайте у розчин десь 10-15 крапель йоду. Поливайте помідори під корінь, витрачаючи десь пів літра розчину на один кущ.
Встигніть зробити цей розчин і підживити томати на початку серпня, не зволікаючи. Саме зараз помідори ще здатні реагувати на такі “поштовхи”, а потім вже буде пізно. Особливо добре ця підживка працює для високорослих сортів, які плодоносять аж до заморозків. Після неї навіть у вересні можна збирати повноцінні, соковиті плоди. Вони виростають особливо смачними.
Дачники кажуть, що смак дуже змінюється. Томати виростають солодкими, з ніжною мʼякоттю, зовсім не водянисті, хоча якраз у пізніх сортів часто водянистість присутня. Таке підживлення – це останній, але дуже важливий штрих у догляді за томатами. Воно допомагає рослинам віддати останні сили, а вам – отримати максимальний врожай.
Найцікавіше за тиждень
1 ч. ложка + 3 л води – і гортензія “видає” королівські бутони розміром з диню: головне – внести до 26 липня
Не забиваю голову закрутками – готую малосольний салат “Королівський”: залила – і через 24 години готово
Фітоспорин викинула у смітник — ось що реально допомогло мені від фітофтори: 1 розчин і томати “чистенькі”
Приготувавши розчин, не зберігайте його довго, а використовуйте одразу. Усі корисні речовини, які є в йоді та золі, не будуть зберігатися довго, тому краще взяти з нього максимум. Спробуйте, щоб переконатися у дієвості такої підживки.