Коли на помідорах вже висять зелені плоди, це не означає, що треба вимити руки і чекати, коли вони самі дозріють. Зараз томати як ніколи потребують підживлення, щоб дати сили плодам дозріти.
Зараз, в середині червня, помідори вже зав’язалися, а зелені плоди тільки починають наливатися, і тому саме час їх підгодувати, щоб вони змогли активно дозрівати і червоніти. Часто в цю пору плоди виглядають нормально, але в будь- який момент можуть зупинитися в рості і почати підгнивати знизу. Все це ознаки того, що рослині бракує поживних речовин, особливо калію й бору.
Для того, щоб підкормити кущики, потрібно взяти 3 столові ложки гумату калію та 1 грам борної кислоти, це десь пів чайної ложки без гірки, і розчинити в 10 літрах води. Борну кислоту краще зараньше розчинити в гарячій воді, а потім перелити у відро. Цей розчин вбиває одразу двох зайців, адже бор допомагає плодам зміцнювати завʼязь і не гнити, а калій відповідає за соковитість, цукристість і дозрівання.
Поливати потрібно тільки по вологому ґрунту, тобто спершу трохи пролити звичайною водою, а потім додавати цю суміш. Достатньо по 1-2 склянки під кожен кущ, адже розчин доволі “міцний”, та й помідори не люблять рясного поливу. Робити це потрібно раз на місяць, протягом усього періоду плодоношення.
Результат не змусить себе чекати, плоди будуть активно наливатися, рівномірно дозрівати. Калій загалом зміцнює рослинну, через що їй легше справлятися з погодними умовами, спекою та хворобами. Для боротьби з грибковими захворюваннями можна додатково обприскати кущі йодним розчином — 10 крапель йоду на 10 літрів води.