Ваша цибуля починає гнити вже через декілька тижнів після збору? Часто причиною є не сам врожай, а помилки під час його збирання та зберігання.
Пояснюємо, як зробити все правильно.
Здається, що коли цибуля вже викопана, то все зроблено: врожай вирощений, можна класти зберігатися. Але це не зовсім так. Якщо неправильно підготуєте цибулю до зберігання, то вона могтиме почати псуватися задовго до весни. А насправді є всього кілька простих нюансів, які потрібно запам’ятати.
Не зрізайте бадилля одразу після викопування
Це типова помилка, причому роблять її не лише новачки. Бажання обрізати все прямо на грядці може призвести до швидкого загнивання врожаю. Після збору перо має висохнути, а лише після цього можна обрізати. Бадилля продовжує живити цибулину. Якщо зрізати його одразу ж, то в місці зрізу плід почне псуватися. Такий, здавалося б, простий нюанс може коштувати кількох місяців зберігання, якщо зробити все неправильно.
Гарно просушуйте цибулю після збору врожаю
Цибулю обов’язково необхідно гарно висушити. І не десь в кутку підвалу чи хліву. Місце повинно бути сухим та добре провітрюваним. Ідеально, якщо ви робите це під навісом чи на решітках. Головне, щоб був повітрообмін. Причому сушити так треба не день-два, а щонайменше днів 10. Коли шийка стане тоненькою, а лушпайка буде хрусткою на дотик, от тоді можна складати цибулю на зимове зберігання. Інакше буде гниль.
Потрібно вчасно збирати врожай
Ще однією причиною раннього псування може бути ранній збір цибулі. Якщо викопаєте раніше, ніж вона дозріє, тоді псуватися врожай буде швидко. Щоб чітко зрозуміти, чи вже час, дивіться на бадилля. Воно має жовтіти та лягати на землю. Може лягти не все, але більшість точно. Якщо ж воно досі міцне, то цибулина не готова.